Toerisme kan heel belangrijk zijn voor wildlife. Immers, het zorgt voor inkomsten. Daarmee kunnen veel dingen gedaan worden zoals bijvoorbeeld grond vrijhouden voor wildlife, anti stroper units financieren, waterputten of scholen bouwen. Het kan er ook voor zorgen dat de lokale bevolking, die moet samenleven met wildlife en daar ook hinder van kan ondervinden, meer tolerantie krijgt naar wildlife. Immers, ze worden er ook beter van.
Helaas kan toerisme er ook voor zorgen dat wildlife onder druk komt te staan. Soms zijn toeristen alleen maar bezig met ‘het scoren van de Big 5’ of zijn ze druk bezig met het maken van imponerende foto’s. En dat heeft gevolgen voor wildlife. Dat lijkt vaak het geval in bepaalde gebieden van de Masai Mara (Kenia) en diverse organisaties slaan hierover alarm.
In dit gebied leeft een coalitie cheeta mannetjes die zeer graag gezien zijn bij toeristen. Het zijn competente jagers en wat is er nu mooier dan een ‘kill’ vast te kunnen leggen op foto. Het leidt er soms toe dat een twintigtal jeeps achter de cheeta’s aan gaan. En de dieren met hun wagens omcirkelen om zo de beste foto’s te krijgen. Dit soort toerisme kan een schadelijke impact hebben op dieren. Zo heeft onderzoek uit 2018 aangetoond dat cheeta’s die leven in de druk bezochte gedeeltes van de Masai Mara, minder welpen voortbrengen. Voor een dier dat met uitsterven wordt bedreigd, is dat geen goed nieuws.
Uiteraard zijn er regels. Zo moeten safari wagens op gepaste afstand blijven van wildlife. En mogen niet meer dan 5 wagens op 1 plaats staan. Maar het gebied is groot dus controle lastig. Daarnaast worden de gidsen vaak onder druk gezet door de toeristen. Hoe dichterbij ze bij de dieren komen, hoe groter de blijdschap en dus de fooi. Voor de gidsen, die vaak niet veel salaris ontvangen, zijn fooien enorm belangrijk.
Een belangrijke verantwoordelijkheid ligt dus bij de reizigers zelf……
Lees het hele artikel hier.
Foto: onderzoek uit 2018 stelt dat cheeta’s levend in druk bezochte gebieden van de Masai Mara, minder succesvol zijn in het voortbrengen van welpen. Copyright foto: Getty Images.