Sneeuwluipaarden hebben als bijnaam ‘Ghosts of the mountains’. En dat geeft het eigenlijk al aan. Het dier wordt zelden gespot. Dat komt vooral doordat het dier leeft in de meest extreme landschappen. Hij heeft een enorm verspreid leefgebied; hij komt voor in China (Tibet), Centraal Azië, Zuidoost-Kazachstan, Rusland, Mongolië, Nepal, Bhutan, Afghanistan en in het uiterste noorden van Pakistan en India. Het grootste deel van zijn verspreidingsgebied bestaat uit gebergtes, onder andere het Himalayagebergte. Hierdoor is het lange tijd lastig geweest dit dier grondig te bestuderen. Recent echter zijn er twee onderzoeken gepubliceerd die meer licht schijnen op dit mysterieuze dier. Cameratraps (cameravallen) zijn bij dit onderzoek van essentieel belang geweest.
Cameratraps worden geplaatst op plekken waarvan men vermoedt dat hier wildlife, zoals sneeuwluipaarden, leven. Als het dier voorbij de camera loopt, wordt het op foto vastgelegd. Door deze camera’s gedurende jaren op strategische plaatsen neer te zetten, heeft men nu robuuste gegevens kunnen verzamelen over enkele leefgebieden van het sneeuwluipaard.
Het onderzoek is uitgevoerd door de Snow Leopard Trust. Zij gaan ervan uit dat er nog zo’n 3900 – 6400 sneeuwluipaarden leven alhoewel dit nog steeds een schatting is. Belangrijkste bedreigingen voor dit dier zijn afname van leefgebied en het conflict met mensen dat hierdoor ontstaat. Een sneeuwluipaard vergrijpt zich bijvoorbeeld aan vee van boeren en wordt hierdoor op zijn beurt weer door dezelfde boeren gedood. Het Snow Leopard Trust schat in dat 220 van de 450 jaarlijks gedode sneeuwluipaarden, door dit conflict gedood worden. Een nieuw fenomeen is stroperij vanwege de lichaamsonderdelen van dit dier. Die zijn zeer gewild in traditionele Chinese medicijnen (TCM).
Het is van belang om samen te werken met de lokale bevolking, aldus het Snow Leopard Trust. Toerisme was hierbij een belangrijk middel omdat veel toeristen het sneeuwluipaard willen zien. Hierdoor kreeg de lokale bevolking inkomsten waardoor het sneeuwluipaard als meer werd gezien als alleen ‘hinderlijk’. Helaas is door COVID-19 daarin een enorme terugval gekomen. De lokale bevolking moet op andere manieren aan inkomsten komen en vaak is dat of stroperij of meer veeteelt. Dat laatste leidt dan tot groter risico op het mens/dier conflict.
Lees het hele artikel hier.
Foto: sneeuwluipaard vastgelegd op cameratrap in South Gobi regio van Mongolië. Hier blijkt een belangrijke populatie sneeuwluipaarden te leven. Copyright: Snow Leopard Trust.