Het Atlantisch regenwoud is een uniek gebied dat zich uitstrekt over Argentinië, Brazilië en Paraguay. Nationaal Park Iguaçu, op de grens van Argentinië en Brazilië en een enorme toeristenhotspot vanwege de watervallen, is samen met de omliggende regenwouden een van de laatste leefgebieden van de jaguar. Elke twee jaar wordt een telling in dit gebied georganiseerd door het WNF zoals ook in 2020. Meer dan 200 cameravallen spotten zo’n 90 jaguars in het gebied rond de wereldberoemde Iguaçu-watervallen. Bij de vorige telling leefden in dit deel van het Atlantisch Regenwoud zo’n 105 volwassen dieren. Is de jarenlange groei gestopt?
“Met zo’n kleine populatie is elk dier minder natuurlijk slecht nieuws. Maar omdat de verschillen tussen de schattingen zo klein zijn, kunnen we nog niet van een definitieve afname spreken. De volgende telling wordt extreem belangrijk, want dan zullen we zien of de daling doorzet of dat er toch weer meer dieren zijn. Duidelijk is wel dat de jaguar nog een lange weg te gaan heeft” aldus Merijn van Leeuwen, expert Atlantisch Regenwoud bij WWF Nederland. Lees het hele artikel hier.
De jaguar onder druk
De jaguar, de koning van het regenwoud, heeft het zwaar. Hoewel de jaguar een beschermde diersoort is, worden ze steeds vaker gestroopt om hun huid, tanden, botten en andere lichaamsdelen. Deze worden vooral gebruikt voor sieraden of in traditionele medicatie zoals traditionele Chinese medicijnen (TCM). Ook hebben (Chinese) investeerders in veel Zuid-Amerikaanse landen enorme projecten opgezet voor landbouw, mijnbouw, aanleg van snelwegen en andere infrastructuur. Hierdoor hebben stropers gemakkelijker toegang gekregen tot voorheen geïsoleerde jaguarleefgebieden. Ook Nationaal Park Iguaçu wordt bedreigd door plannen om een asfaltweg te heropenen die het unieke gebied in tweeën zou splitsen. Dit zou een ramp zijn voor de rijke biodiversiteit. Bovendien neemt dan de ontbossing weer toe en hebben stropers makkelijker toegang.
Infrastructuurontwikkelingen en de toestroom van Chinese bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijfveren geweest voor de sterke stijging van de jaguarhandel. Voorheen ontoegankelijke wildernis werd ontsloten en een nieuwe markt met interesse in de jaguar ontstond: de jaguarhandel. Hoewel er ook een binnenlandse markt voor jaguarproducten is, wordt de vraag naar hoektanden en botten van het dier gedreven door de Aziatische markt. In een gedeelte van traditionele Chinese medicijnen (TCM) zijn lichaamsdelen van specifieke dieren gewild; deze zouden heilzaam werken tegen allerlei ziektes en kwalen. Bekend zijn uiteraard de neushoorn, schubdier (pangolin) en tijger. Voor deze laatste worden steeds vaker alternatieven gezocht welke gevonden worden in o.a. leeuwen, luipaarden en jaguars. Reden voor SPOTS om op dit onderwerp een lobby te voeren in de politiek.
Foto: jaguar, copyright WNF