Recent werd een onderzoek gepubliceerd naar de caracal (ook wel bekend als rooikat) die leeft rondom Kaapstad (Zuid-Afrika). De caracal is een dier dat in het wild lastig te spotten is. Je zou denken dat dit dier, in bevolkt gebied, vaker gezien zou worden. Maar dat blijkt niet het geval. Het dier heeft zich uitstekend weten aan te passen en zorgt er dus voor dat hij niet vaak gezien wordt door mensen.
Onderzoekster Laurel Serieys startte in 2014 het Urban Caracal Project en heeft sinds die tijd meerdere onderzoeken naar dit dier rondom Kaapstad uitgevoerd. Haar meest recente onderzoek kwam enkele maanden geleden uit. Hiervoor voorzag ze 26 caracals van GPS collar; het enige moment waarop ze de dieren up close and personal kon bewonderen. Want ook de caracal in dit gebied is enorm schuw en dus lastig te spotten. Vandaar dat Laurel aangeeft ‘het is soms alsof je een geest onderzoekt’. Door de GPS collars kwamen veel inzichten naar de leefwijze van dit dier naar voren.
Het is natuurlijk enorm bijzonder dat dit dier erin geslaagd is te overleven in verstedelijkt gebied. Om dit te kunnen, heeft de caracal zich aangepast aan zijn leefomgeving. Zo blijkt dat caracals rondom Kaapstad vooral overdag jagen terwijl deze dieren normaliter een voorkeur hebben voor een leefwijze waarbij ze vooral in de nacht jagen. Dat komt omdat de dieren waarop de caracal in Kaapstad vooral jaagt, juist overdag actief zijn. De GPS collars maakten duidelijk dat de caracals hier een voorkeur hebben voor gebied met genoeg begroeiing en beschutting waardoor de dieren onopgemerkt kunnen schuilen. 1 van de voorstellen vanuit het onderzoek is dan ook: zorg voor voldoende groen en schuilplaatsen.
Een belangrijke bedreiging voor de caracal rondom Kaapstad blijkt vergif te zijn. Vooral op wijnlanden, waar de dieren graag vertoeven, wordt vaak met gif gewerkt om zo dieren als ratten te weren. En dat treft uiteindelijk ook de caracal bijvoorbeeld omdat zij vergiftigde dieren eten. Wijnlanden zijn juist geliefd bij de caracal rondom Kaapstad omdat hier genoeg begroeiing te vinden is. De onderzoekers roepen boeren daarom op om niet langer met vergif te werken.
Lees het hele onderzoek hier.
Copyright foto: Luke Nelson/Urban Caracal Project