Een vreugdevolle ontdekking bij het legen van cameratraps voor de onderzoekers van Fauna & Flora International (FFI). Aldus een recent gepubliceerd blog, waren zij al blij met het nieuws dat ze recent een afdruk van een leeuwenpoot hadden ontdekt. Lijkt niet veel bijzonders zou je denken maar het gaat om een afdruk gevonden in Southern National Park in Zuid-Soedan. Hier waren al decennia lang geen leeuwen meer gezien. De ontdekking van een voetafdruk was daarom op zich al vreugdevol nieuws. Maar het kon dus nog beter!
Het gaat niet goed met de Koning der dieren. De aantallen zijn de afgelopen eeuw met zo’n 90% afgenomen waardoor het dier inmiddels met uitsterven wordt bedreigd. Het Southern National Park in Zuid-Soedan zou, aldus onderzoekers, een belangrijk gebied kunnen zijn voor de leeuw maar ook voor ander wildlife. Het land was echter enorm instabiel door jarenlange oorlog. Nog steeds is het er onrustig, lastig dus voor onderzoekers om hier uitgebreid onderzoek te kunnen doen. Toch is dit wat onderzoekers van FFI deden. Zij gingen in op de uitnodiging van de Overheid van Zuid-Soedan om gezamenlijk een groot onderzoek op te zetten middels cameratraps. Om zo, o.a. in dit belangrijke Nationale Park, inzichtelijk te krijgen of en hoeveel wildlife er in dit nog steeds ongerepte (beschermde) gebied leeft.
Voor zowel de onderzoekers als de Overheid van Zuid-Soedan zijn de beelden vastgelegd op cameratraps (naast leeuwen werd ook veel ander wildlife zoals chimpansees en wilde honden vastgelegd) extra bijzonder en stimulerend. Uit het blog: “these sensational snapshots are a tremendous boost for all those involved in the project, fitting reward for our perseverance, and vindication of the gut feeling that enabled us to keep the faith”.
Foto: voor het eerst sinds tijden is er een leeuw vastgelegd op cameratrap in Zuid-Soedan. Copyright foto: Bucknell University/Fauna & Flora International.