Dat de nodige dieren gedood worden in het mens/dier conflict (human wildlife conflict) is al bekend. Alsook dat veel wildlife te maken heeft met strikken waardoor ze of gewond of gedood worden. Maar de aantallen zijn alleen bekend bij dieren die hierdoor ook daadwerkelijk overleden zijn. Een recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat wildlife, waaronder leeuwen en luipaarden, op grote schaal te maken hebben gehad met verwondingen door strikken of kogels (dit waarschijnlijk komende uit het mens/dier conflict). Deze dieren hebben het overleefd maar het geeft aan dat dit voor veel dieren een bedreiging vormt.
De studie werd uitgevoerd door Paula White, directeur van het Zambia Lion Project en de studie richtte zich op gestorven leeuwen en luipaarden in Zambia, in Luangwa Valley en Kafue NP. Paula ontdekte dat de tanden van veel dieren beschadigd waren doordat ze zich wilden bevrijden van strikken. Veel leeuwen bleken kogelgaatjes in hun schedel te hebben. Zeer waarschijnlijk opgelopen doordat ze in conflict kwamen met mensen. Deze dieren hadden het overleefd maar het gaf Paula wel te overpeinzen; hoeveel dieren komen er werkelijk terecht in strikken en in conflicten met mensen.
Ze deed er verder onderzoek naar. Van de leeuwen die zij onderzocht (112) waren er maar liefst 41 ooit terecht gekomen in een strik wat terug te zien was in het gebit van de dieren. Dat is 37%. Dit bleek bij mannelijke luipaarden om 22% te gaan (10 van de 45). 27% van de leeuwen die zij onderzocht, hadden kogelgaatjes in hun schedel.
Lees het onderzoek hier.
Bushmeat en traditionele medicijnen
Strikken (snares) zijn een steeds grotere bedreiging voor wildlife wereldwijd. In Afrika worden ze vaak gebruikt om dieren te vangen voor voedsel (bushmeat). Ze worden bijvoorbeeld uitgezet voor antilopen maar uiteraard wordt er daarbij ook veel ander wildleven gevangen. Dit probleem wordt steeds groter door een groeiende, arme, bevolking in Afrika.
Strikken worden ook gezet om specifieke dieren, zoals leeuwen, proberen te vangen omdat er vraag naar is vanuit traditionele medicijnen. Aan bepaalde lichaamsdelen van specifieke dieren worden heilzame krachten toegedicht. En vandaar dat ze veel gevraagd zijn voor dit soort medicijnen.
Foto: deze leeuwin uit Oeganda, Naturinda genaamd, was 1 van de gelukkigen. Zij kwam in een strik waardoor ze ernstig verwond raakte. Door behandeling kwam ze er uiteindelijk bovenop. Copyright foto: Steve Winter.