Als het allemaal volgens plan gaat, zullen in augustus 8 cheeta’s uit Namibië naar India vervoerd worden. De bedoeling is om ze in India te hebben voor hun 75e Onafhankelijksheidsdag (15 augustus) en zullen ze geplaatst worden in Kuno National Park (Central India’s Madhya Pradesh). De cheeta leefde ooit in India maar werd volledig uitgeroeid en als uitgestorven beschouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De herintroductie is niet zonder ophef, we berichtten daar al eerder over. En nog steeds zijn er grote vraagtekens te plaatsen bij de hele operatie waarbij prestige en politiek belangrijke drijfveren lijken te zijn.
Cheeta’s uit Zuid-Afrika en Namibië
De eerste 8 cheeta’s komen dus uit Namibië en het ligt in de planning om vervolgens nog 12 cheeta’s uit Zuid-Afrika te herintroduceren. Zij vormen de basis in een fokprogramma dat moet leiden tot een nieuwe populatie cheeta’s in India. Er gaan hardnekkige geruchten dat Namibië en Zuid-Afrika, in ruil voor de cheeta’s, India’s steun willen krijgen voor hun plannen aangaande olifanten welke tijdens de komende CITES top in november dit jaar, voorgesteld zullen worden. Minder strenge bescherming van olifanten (van CITES Appendice I naar II) waardoor het o.a. weer is toegestaan om te handelen in ivoor. Het zal interessant zijn om te zien hoe India zich opstelt tijdens deze top.
Leeuw en tijger slachtoffer van herintroductie?
Veel natuurbeschermers zijn tegen de plannen van de herintroductie. Zo stellen tijger beschermers dat hierdoor geld en aandacht weggetrokken wordt van inheemse dieren in India die onder druk staan, zoals de tijger. Terwijl er vorig jaar meer tijgers zijn gestroopt dan de jaren ervoor en ook de eerste maanden van dit jaar laten een grimmig beeld zien. Er moet veel geld vrijkomen voor de herintroductie en monitoring van cheeta’s in India, geld dat, aldus Indiase natuurbeschermers, ten koste gaat van o.a. tijgers.
Ook natuurbeschermers die zich inzetten voor de leeuw in India, zijn boos door de plannen. De cheeta’s worden in eerste instantie uitgeplaatst in Madhya Pradesh’s Kuno National Park. En laat dat nu juist het gebied zijn waar leeuwen uit Gir NP naar toe zouden moeten komen. De leeuw in India leeft alleen in Gir NP en de aantallen leeuwen zijn te groot voor dit gebied; het leidt ertoe dat leeuwen het park verlaten met alle gevolgen van dien. Al jaren wordt gesproken over translocatie van leeuwen naar andere gebieden in India. Helaas komt het er niet van ondanks een rechterlijke uitspraak uit 2013 die stelde; the reintroduction of the Asiatic lion from Gir in Gujarat, is of “utmost importance”, ordering that the lions be translocated within six months of the judgment.
Helaas is er nog geen leeuw verplaatst en wordt het beoogde gebied nu dus gebruikt voor de herintroductie van cheeta’s.
Last but not least; is de Afrikaanse cheeta klaar voor India?
Zoals boven al duidelijk wordt; in India is de nodige beroering vanwege de plannen. Dit wordt mede versterkt doordat mensen die rondom het vrijlatingsgebied woonden, verplicht moesten verhuizen. Inmiddels is er gebied ter grootte van zo’n 500 hectares afgezet in Kuno NP voor de herintroductie. Maar aldus wetenschappers is dit voldoende voor slechts 12 cheeta’s. Waar gaat men de rest uitplaatsen? Daarvoor ligt nog geen plan.
Tegenstanders betwijfelen daarnaast of India wel een goede plaats is voor cheeta’s. Zo staat Kuno NP bekend vanwege de grote aanwezigheid van luipaarden, een aartsvijand van de cheeta. In conflicten tussen deze twee dieren, delft de cheeta meestal het onderspit. Ook de prooidieren waar cheeta’s op moeten gaan jagen, zijn hele andere dan wat ze gewend zijn in Afrika. Sommige wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat veel cheeta’s zullen sterven.
Lees het hele artikel hier.
Een update over de re introductie leest u hier. Simone gaf namens SPOTS haar visie op de plannen, dit radio interview is via dit artikel te beluisteren.