Buiten Afrika leeft de leeuw alleen nog in India. Het dier leefde ooit veelvuldig in dit land maar is nu alleen nog te vinden in GIR NP, in de deelstaat Gujarat. Toen de aantallen onder de 200 daalden, nam de Overheid drastische maatregelen om deze unieke subsoort (Aziatische leeuw) te beschermen. Dat werkte zo goed dat de aantallen inmiddels opgelopen zijn naar zo’n 700. De keerzijde daarvan is dat het leefgebied te klein wordt voor de dieren. Wetenschappers gaan ervan uit dat de helft van deze leeuwen daarom buiten het beschermde gebied, Gir, leeft. Met alle gevolgen van dien zoals een oplopend mens/dier conflict waarbij zowel mensen als leeuwen worden gedood. Daarnaast, zo stellen onderzoekers, is het onwenselijk om alle leeuwen in 1 gebied te hebben. Wanneer een virus zou uitbreken, zou dat er zo maar toe kunnen leiden dat alle leeuwen sterven. Dan is er wereldwijd geen enkele Aziatische leeuw meer.
Het leidde tot vele discussies en een druk op Gujarat om een deel van hun leeuwen te verplaatsen naar andere gebieden in India. Ook de hoogste rechter bepaalde in 2013 dat dit van essentieel belang was en gaf als uitspraak dat binnen 6 maanden begonnen moest worden met plannen om de translocatie van leeuwen op gang te brengen. Een gebied dat bestempeld werd als uitzetgebied was Kuno NP. Daar werden ook faciliteiten klaargemaakt voor de komst van de leeuwen. Helaas is het er nooit van gekomen en is Kuno nu het gebied waar cheeta’s uit Afrika uitgeplaatst zullen worden. Hierdoor kunnen de leeuwen uit GIR, zeker de komende 25 jaar, niet naar Kuno gebracht worden.
Afgelopen 10 augustus (World Lion Day) maakte Gujarat hun Lion Roadmap bekend. Hierin het beleid ten aanzien van ‘hun’ leeuwen voor de komende 25 jaar. Het blijkt dat de deelstaat niet van plan is leeuwen buiten hun provincie te verplaatsen. In plaats daarvan wil men ervoor zorgen dat het dier op natuurlijke wijze zijn weg vindt naar andere Reservaten binnen Gujarat.
The Environment Ministry and Wildlife Institute of India (WII) said that the Project Lion roadmap will instead focus on “assisted natural dispersal across Saurashtra” — and potentially to Rajasthan by the time India celebrates 100 years of Independence in 2047.
Natuurbeschermers in India reageren ontsteld;
“It is unprecedented how a time-bound Supreme Court order is undermined for years. Now, African cheetahs are being airlifted while our lions are expected to walk all the way to MP (Madhya Pradesh) via Rajasthan.”
Lees het hele artikel hier.
Afbeelding: de Aziatische leeuw staat onder druk in India. Toch weigert deelstaat Gujarat, waar het dier leeft, leeuwen te verplaatsen en wil ze de dieren binnen eigen grenzen houden. Het dier is een enorme toeristische trekpleister en het lijkt erop dat dit een doorslaggevende factor is om het dier alleen daar te houden.