India heeft plannen om Afrikaanse cheeta’s te re-introduceren in hun land. De bedoeling was om ze daar te hebben voor 15 augustus (Onafhankelijkheidsdag) waar ze geplaatst worden in Kuno National Park. De herintroductie is niet zonder ophef, we berichtten daar al eerder over en gaven er ook een radio interview over. Het is de bedoeling dat er 12 cheeta’s uit Zuid-Afrika komen en 8 uit Namibië. Recent werd duidelijk dat India 3 cheeta’s uit Namibië heeft geweigerd. De motivatie: de drie cheeta’s komen uit een opvangcentrum en zijn niet in staat te jagen. Aangezien Kuno NP vol zit met luipaarden, een natuurlijke vijand van de cheeta, zouden de cheeta’s dit zeer waarschijnlijk niet overleven. Lees het hele artikel hier. De Regering van Namibië is niet van plan om deze 3 dieren door andere te laten vervangen waardoor er een spaak in de wielen komt in de plannen van India.
Luipaarden nemen tijdelijke verblijf cheeta’s over
Zoals gezegd zijn er vele haken en ogen aan deze hele re-introductie. Allereerst zijn Afrikaanse cheeta’s van een andere subsoort dan die ooit in India leefde. Dat betekent dat de cheeta’s uit Afrika in een hele andere omgeving komen dan dat ze gewend zijn, met andere prooidieren die ze niet kennen. Daarnaast staat Kuno NP bekend als een park waar veel luipaarden leven. Het is dus zeer de vraag of de cheeta’s in staat zijn te overleven. Inmiddels hebben een aantal luipaarden het tijdelijke verblijf van de cheeta’s in Kuno NP gevonden en weigeren deze te verlaten. Er is al van alles geprobeerd om de luipaarden te verleiden naar elders te gaan maar tot dusverre zonder geluk. Er wordt nu geprobeerd de dieren daar te verdrijven middels olifanten maar er wordt ook gesproken over vallen om de luipaarden te vangen. Het lijkt ons allemaal niet erg goed voor de luipaarden…..
Leeuwen van GIR NP lijken grote verliezer te zijn
Buiten Afrika leeft de leeuw alleen nog in India. Het dier leefde ooit veelvuldig in dit land maar is nu alleen nog te vinden in GIR NP, in de deelstaat Gujarat. Dit leefgebied is inmiddels te klein voor de leeuwen. Dit leidt met regelmaat tot mens/dier conflict waarbij zowel dieren als mensen, gedood worden. Een en ander leidde tot grote druk op Gujarat om een deel van hun leeuwen te verplaatsen naar andere gebieden in India. Een gebied dat bestempeld werd als uitzetgebied, was Kuno NP. Daar werden ook faciliteiten klaargemaakt voor de komst van de leeuwen. Helaas is het er nooit van gekomen en is Kuno nu het gebied waar cheeta’s uit Afrika uitgeplaatst zullen worden. Hierdoor kunnen de leeuwen uit GIR, zeker de komende 25 jaar, niet naar Kuno gebracht worden. Lees meer daarover hier.