Voor het eerst sinds de toetreding van India tot CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) in 1976, stemde India niet tegen een voorstel om de handel in ivoor te heropenen. Media in India en natuurbeschermers wereldwijd koppelen deze opmerkelijke trendbreuk aan de recente herintroductie van cheeta’s in India.
Herintroductie cheeta’s India
India heeft al jaren plannen om de cheeta in hun land te herintroduceren. In India leefden ooit cheeta’s maar die werden uitgestorven verklaard in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Sinds die tijd is India bezig met plannen om de cheeta weer terug te krijgen. Ze sloten recent een deal met Namibië en Zuid-Afrika waarbij 8 cheeta’s uit Namibië en 12 cheeta’s uit Zuid-Afrika naar India zouden komen. Dit moet jaarlijks opgevolgd worden met meer cheeta’s.
De deal leidt tot grote beroering in de natuurbeschermingswereld. De meeste natuurbeschermers vinden het een onzinnig plan vanwege veel redenen. Lees meer daarover hier.
Cheeta’s in Zuid-Afrika vast
Intussen zitten de 12 cheeta’s die vanuit Zuid-Afrika naar India moeten gaan, al maanden vast in tijdelijke verblijven. De bedoeling was om ze in oktober naar India te vervoeren maar tot op heden is dat nog niet gebeurt. Aldus de Regering van Zuid-Afrika is dit omdat het contract tussen India en Zuid-Afrika nog niet is getekend. Dat is uiteraard op zijn zachtst gezegd opmerkelijk want waarom zou je cheeta’s vangen en in kleine verblijven plaatsen voordat het contract getekend is.
Diverse natuurbeschermers hebben alarm geslagen omdat het vastzitten in te kleine verblijven voor deze cheeta’s, enorm stressvol is. Aldus een bron die anoniem wil blijven: “The 12 cheetahs were sent to a 50mx50m quarantine enclosure in Rooiberg from different wildlife reserves in June and July. After vaccination and radio collaring, the cheetahs are ready to translocate to Kuno in India under the intercontinental translocation project, but the delay is happening as South Africa and India are yet to sign memorandum of understanding.”
Cheeta’s pion in politiek spel?
Er gaan al maanden hardnekkige geruchten dat Namibië en Zuid-Afrika in ruil voor de cheeta’s, de steun van India willen hebben aangaande een voorstel op ivoor dat gedaan wordt tijdens de CITES conferentie. Tijdens deze top die eens in de drie jaar plaatsvindt en waarbij alle landen ter wereld afspraken met elkaar maken over handel in wilde dieren en planten, stelt Zimbabwe voor om de regels ten aanzien van handel in olifanten (hiertoe hoort ook handel in ivoor) te versoepelen voor de olifanten in Zuidelijk Afrika. Hiertoe behoren ook de olifanten in Namibië en Zuid-Afrika. Namibië geeft toe officieel de steun van India voor dit voorstel gevraagd te hebben. Het gerucht is dat de cheeta’s uit Zuid-Afrika nog vast zitten omdat dit land eerst een garantie van India wil hebben dat ze hun steun krijgen tijdens CITES. Wat hier interessant aan is, is dat India van oudsher altijd tegen handel in ivoor is geweest. De media in India volgt dit proces dan ook op de voet.
India onthoudt zich van stem
Intussen is het voorstel van Zimbabwe om ivoor te mogen verkopen van olifanten uit Zuidelijk Afrika, afgelopen vrijdag (18 november 2022) in stemming gebracht tijdens de CITES conferentie. Zoals verwacht heeft het voorstel het niet gehaald o.a. omdat Europa en de VS tegen hebben gestemd. Opvallend is dat India zich van stemming heeft onthouden. Dat is zeer opmerkelijk omdat, zoals gezegd, India altijd een fel tegenstander was van handel in ivoor. In voorgaande CITES bijeenkomsten, stemden ze dan ook altijd tegen dit soort voorstellen. En nu dus niet.
Het lijkt al met al een politieke stem. Een ‘ja’ op dit voorstel van Zimbabwe, zou zeker in India tot de nodige verontwaardiging hebben geleid. Immers, India is van oudsher tegen handel in ivoor. Een ‘nee’ zou echter Namibië en Zuid-Afrika tegen de haren kunnen strijken en van deze landen is India afhankelijk voor een jaarlijkse aanwas van cheeta’s.
De media in India is ervan overtuigd dat de onthouding van stemming van India, zeker te maken heeft met de komst van cheeta’s uit Afrika. Aldus dit artikel ‘India’s abstention — a break from its past stand — was in tune with what Namibia had asked for when it agreed to transfer cheetahs this summer.
Op dinsdag 15 november jl. gaf Simone een interview bij De Nieuws BV over de CITES conferentie en in het specifiek over de geruchten aangaande ivoor en de link naar de cheeta re introductie in India.
Wat wordt de toekomst van de cheeta’s in Zuid-Afrika die nu nog vastzitten
Het is onduidelijk wat de plannen van de Regering van Zuid-Afrika zullen zijn ten aanzien van de 12 cheeta’s die nu al maandenlang vastzitten in Zuid-Afrika. Gaan ze nog wel of niet naar India?
Als SPOTS vinden wij het niet te verantwoorden dat deze dieren nu al maanden in te kleine verblijven zitten. Wij hebben inmiddels contact gezocht met het verantwoordelijke Ministerie van Zuid-Afrika om opheldering te vragen.
Foto: de cheeta’s die aankomen in India, moeten eerst enige tijd in tijdelijke verblijven zitten om zo langzaam te wennen aan een nieuwe omgeving. Zeer waarschijnlijk zien de verblijven van de cheeta’s die in Zuid-Afrika vastzitten, er ook zo uit. En dat is bijzonder stressvol voor wilde dieren als dit te lang duurt.