Buiten Afrika leeft de leeuw alleen nog in India. Het gaat hier om de Aziatische leeuw, een hele specifieke subsoort. Schattingen gaan uit van zo’n 700 dieren. De leeuw in India leeft met name in GIR National Park. Maar dit gebied is te klein voor de toenemende populatie leeuwen. Het leidt er met regelmaat toe dat leeuwen uitwijken naar gebied buiten dit park. Natuurbeschermers in India gaan ervan uit dat de helft van de leeuwen in India nu buiten GIR leeft, op zoek naar nieuw leefgebied. Met regelmaat duiken filmpjes op waarbij leeuwen te zien zijn in dorpen en steden in de omgeving van GIR. Het leidt met regelmaat tot een mens/dier conflict waarbij zowel mensen als leeuwen worden gedood.
Al decennia wordt gesproken over een tweede leefgebied voor de dieren. Naast een oplopend mens/dier conflict is het, aldus wetenschappers, niet wenselijk dat alle leeuwen in India in 1 gebied leven. Wanneer een virus zou uitbreken, zou dat er zo maar toe kunnen leiden dat alle leeuwen sterven. Dan is er wereldwijd geen enkele Aziatische leeuw meer. De discussie rondom de leeuw in India is heftig en duurt zoals gezegd, al decennia. Helaas heeft dit nog niet concreet geleidt tot actieve inmenging van de autoriteiten zoals bijvoorbeeld translocatie van dieren naar ander gebied. De weigering lijkt vooral economisch gemotiveerd; de autoriteiten van Gujarat (waar GIR Np ligt), zien de leeuw in hun deelstaat als ‘eigendom’ en de dieren zijn ook nog eens een toeristische trekpleister. Ze willen dus eigenlijk liever niet dat leeuwen hun deelstaat verlaten. We berichtten hier al eerder over.
Mensen praten maar de natuur lijkt zijn gang te gaan, naar het lijkt. Want recent werd een leeuw gesignaleerd in Barda Wildlife Sanctuary. Doordat het dier voorzien was van GPS collar weten we dat het oorspronkelijk leefde in en rondom GIR NP. Maar nu dus zijn weg gevonden heeft naar het 100 km verderop gelegen Barda Sanctuary. Het is voor het eerst sinds 1879 dat hier leeuwen zijn gesignaleerd.
Lees het hele artikel hier.