Klimaatverandering zal hoger gelegen gebieden van Nepal geschikt maken als leefgebied voor luipaarden, stellen onderzoekers na een recente studie. Dat is op zich goed nieuws maar de onderzoekers stellen ook dat zij een toename van het mens/dier conflict verwachten door deze verandering. Het nieuwe leefgebied zal zich namelijk vooral buiten beschermde gebieden bevinden. Omdat er ook te weinig prooidieren zijn voor een nieuw roofdier, is de verwachting dat luipaarden meer jacht zullen gaan maken op vee van mensen. Wat zal leiden tot conflict.
In Nepal komen luipaarden al regelmatig in conflict met mensen in plattelandsgemeenschappen. In het district Tanahun werden in vier jaar tijd 11 kinderen gedood door luipaarden, wat leidde tot het doden van deze dieren in vergeldingsacties.
De onderzoekers stellen ook dat als het luipaard zich inderdaad gaat settelen in hoger gelegen gebieden, dit ook gevolgen kan hebben voor het sneeuwluipaard. Deze laatste krijgt er dan een concurrent bij. “Omdat het gewone luipaard zich gemakkelijk kan aanpassen aan nieuwe habitats, zouden ze de sneeuwluipaarden naar de rand van het leefgebied kunnen drijven, net zoals de tijgers luipaarden naar de rand van de laaglanden van Nepal duwen“, zegt Bikram Shrestha, een sneeuwluipaardonderzoeker.
Aldus de onderzoekers is het daarom van belang proactief te handelen en nu al in te zetten op bewustwordingscampagnes voor de lokale bevolking. Ook het maken van beleidsplannen is essentieel aldus de onderzoekers waarbij ook gezorgd moet worden voor voldoende wilde prooidieren. Dit zou kunnen voorkomen dat luipaarden jacht maken op vee van mensen. Alsook kan dit ervoor zorgen dat zowel sneeuwluipaard als luipaard, beiden voldoende prooidieren hebben.
Lees het hele artikel hier.
Foto: Het luipaard staat onder enorme druk in Afrika en Azië. Afname van leefgebied is een belangrijke factor in de afname van aantallen. Nieuw leefgebied is daarom op zich goed nieuws voor het dier maar het heeft ook haken en ogen. Copyright foto: Srikaanth Sekar via Flickr.