Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Pollution, stelt plastics in de uitwerpselen van Vissende katten gevonden te hebben. In sommige monsters werden verschillende maten plastic gevonden, van micro tot macro, waarvan wordt aangenomen dat ze door de katten waren ingenomen via hun prooi. Potentiële gezondheidseffecten op de kwetsbare kleine katachtigen zijn onbekend, maar op basis van kennis van de effecten van plastic op andere soorten is er reden tot bezorgdheid, zeggen natuurbeschermers.
Het team verzamelde 276 kattenmonsters van vissende katten die in en rond het stedelijk gebied van Colombo (Sri Lanka) leefden en ontdekte dat zes monsters plastic bevatten. “Het feit dat we er zelfs 1 hebben gevonden, is zorgwekkend”, stelt Anya Ratnayaka, oprichter van het Urban Fishing Cat Conservation Project en hoofdauteur van het artikel in een video-interview. Eerder vonden onderzoekers in Nepal ook plastic en glas in kattenpoep van vissen rond Koshi Tappu Wildlife Reserve. “De plasticvervuiling zal veel hoger zijn in stedelijke gebieden maar het feit dat dit nu ook aangetroffen wordt in populaties in meer natuurlijke gebieden, is alarmerend” aldus de onderzoekers.
Extra bedreiging voor de Vissende kat
Vissende katten zijn een soort die afhankelijk is van watergebieden en vis vormt een belangrijk onderdeel van het dieet. Omdat het niet bekend is dat de dieren in afval foerageren of afval eten, wordt aangenomen dat de soort via zijn prooi aan plastic is blootgesteld. Net als andere wilde kattensoorten worden Vissende katten geconfronteerd met een overvloed aan bedreigingen, waaronder verlies van leefgebied en het mens dier conflict. Daarnaast staat het dier onder grote druk omdat zijn leefgebied, de wetlands, verdwijnen. Deze extra bedreiging is dan ook geen goed nieuws voor het dier.
Lees het hele artikel hier.
Afbeelding: Vissende katten zijn specialisten in watergebieden en worden door de IUCN als kwetsbaar beschouwd in hun hele verspreidingsgebied. Het nieuws dat er nu plastic is aangetroffen in hun uitwerpselen, is geen goed nieuws voor dit dier. Afbeelding met dank aan Sanjaya Adikari.