Zuid-Afrika is berucht om de grote fokindustrie die er is in wilde dieren, zoals leeuwen. In dit land leven naar schatting 10.000 gefokte leeuwen terwijl er nog maar zo’n 3000 leeuwen in het wild leven. De leeuwen worden systematisch gefokt waarbij de welpjes eerst ingezet worden in toerisme. Als de leeuw volwassen is, wordt het afgeschoten in de canned hunting industrie en het skelet geëxporteerd naar Azië om verwerkt te worden in traditionele Chinese medicijnen. Na jarenlange strijd, o.a. gevoerd door SPOTS, kondigde het verantwoordelijke Ministerie in Zuid-Afrika aan een stop te zetten op deze praktijken. Tegelijkertijd was er een ander Ministerie, van Landbouw, dat 45 wilde diersoorten wilde gelijkstellen aan dezelfde regels als vee. Hierdoor zouden o.a. zaken als genetische manipulatie en kruisingen, zoals ook gebeurt met gedomesticeerd vee, mogelijk worden. Feitelijk zouden deze wilde dieren gelijk worden gesteld aan vee. Onder deze diersoorten zaten o.a. de cheeta, leeuw en de neushoorn.
Twee organisaties in Zuid-Afrika gingen daarop een samenwerking aan en sleepten het Ministerie van Landbouw voor de rechter. Deze oordeelde recent dat het Ministerie in zijn ongelijk staat. In de uitspraak gaf de rechter o.a. aan dat dit besluit potentiële catastrofale gevolgen kon hebben voor wilde dieren in Zuid-Afrika.
Lees het hele artikel op onze website knuffelfarms, die geheel gaat over de fokindustrie van dieren zoals leeuwen.
Afbeelding: in de plannen van het Ministerie van Landbouw van Zuid-Afrika, werden sommige diersoorten zoals cheeta’s, gelijkgesteld met gedomesticeerd vee. Hierdoor zouden zaken als genetische manipulatie mogelijk worden. Copyright foto: Loulou Beavers