Per 1 mei is de hernieuwde ‘Wildlife Protection Law’ in China ingegaan. Hoewel er de nodige verbeteringen te zien zijn in vergelijking met de eerdere wet, blijven er de nodige zorgen. Zo is het nog steeds mogelijk om wilde, bedreigde dieren te gebruiken in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Zoals pangolins (schubdieren) en luipaarden.
Het Environmental Investigation Agency (EIA) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van pangolins en luipaarden in TCM en concludeert dat op dit moment in China, tenminste 43 TCM producten legaal verkocht worden die pangolin bevatten. En dat er tenminste 57 TCM producten op de markt zijn welke luipaard ingrediënten bevatten. Dit soort producten worden vaak online verkocht door tenminste 76 Chinese bedrijven die hiervoor de toestemming hebben van de Chinese Overheid.
Tijdens de laatste CITES bijeenkomst werd juist opgeroepen om de lokale markt voor dit soort producten te sluiten. Omdat de vraag leidt tot een enorme illegale handel welke diersoorten zoals luipaard en pangolin, naar de rand van uitsterven brengt. De pangolin wordt inmiddels gezien als het meest verhandelde dier ter wereld.
Tenminste 1000 luipaarden nodig voor 1 product……
Het luipaard wordt meer en meer gezien als vervanger van de tijger en in diens kielzog worden nu ook andere grote katten zoals sneeuwluipaard, leeuw en jaguar, gestroopt voor de vraag vanuit TCM. Het gaat om ernstig bedreigde diersoorten die veelal middels CITES verdragen, beschermd zijn. Hierdoor is legale handel vaak niet mogelijk en dus gaat het hier veelal om illegale handel.
En deze handel is enorm. China stelt dat zij handel in luipaarden verbiedt en dat ingrediënten komen uit zogenaamde voorraden (stockpiles). Over de omvang van deze stockpiles weigert ze echter informatie vrij te geven. Recent onderzoek maakte duidelijk dat voor 1! product, Hongmao medicinale wijn, jaarlijks tenminste 1000 luipaarden nodig zijn. Alleen al tussen 2006 en 2020, zouden voor dit product alleen al 14.000 luipaarden nodig zijn geweest, die aldus China, uit de voorraden zouden komen. Dat zijn enorme hoeveelheden waardoor het vermoeden is dat het hier gaat om illegale handel in luipaarden, die hiervoor dus op grote schaal gestroopt worden.
De hernieuwde wet laat ook hiaten open zodat het fokken van wilde dieren makkelijker wordt. China is al berucht om zijn vele tijgerfarms en de vrees is dat het nu ook gemakkelijker wordt om dieren zoals leeuwen te gaan fokken in China. Lees het hele artikel hier.
SPOTS voert een actieve lobby in de Nederlandse politiek alsook in de EU om het onderwerp TCM te belichten. Het gaat ons dan om het gebruik van wilde, bedreigde dieren in een gedeelte van TCM. Lees meer over onze lobby in de politiek via deze link.
Afbeelding: luipaard botten zijn geliefd in TCM producten. Ze worden vaak gebruikt als vervanger van tijger, een dier dat van oudsher geliefd is in TCM. Copyright foto: EIA.