Op International Tiger Day (29 juli jl.) maakten India, Nepal en Bhutan bekend dat hun tijger populaties gegroeid zijn. India registreerde 3682 tijgers waarmee het land zo’n driekwart van de gehele tijger populatie wereldwijd binnen haar landsgrenzen heeft. Aldus Nepal is de populatie wilde tijgers in hun land sinds 2010 bijna verdrievoudigd tot 355. Bhutan gaf aan 131 tijgers te hebben geregistreerd, een stijging van 27% sinds de eerste telling in 2015 (toen werden er 103 tijgers geregistreerd). In Bhutan zijn ook tijgers gesignaleerd op een hoogte van meer dan 4400 meter, een unicum.
Stroperij voor lichaamsdelen en huiden blijft belangrijke bedreiging
Wijdverbreide ontbossing, verlies van leefgebied en stroperij als gevolg van de grote vraag naar tijger lichaamsdelen zoals botten en -huiden hebben geleid tot de drastische achteruitgang van de tijgerpopulaties sinds het begin van de 20e eeuw, van ongeveer 100.000 in het begin van de 20e eeuw tot naar schatting 4.500 individuen vandaag.
De toename van de tijger populatie in bovengenoemde landen is met name te danken door te werken aan meer leefgebied voor het dier en ook een betere wetshandhaving. Illegale handel in de tijger blijft een punt van zorg. Aldus Panthera zijn China en Vietnam de belangrijkste aanjagers van deze illegale handel, voornamelijk gedreven door het gebruik van lichaamsdelen in traditionele Chinese medicijnen (TCM).
Bangladesh is belangrijk knooppunt van illegale tijger handel
Bangladesh is een belangrijk land voor de tijger. In dit land leven nog zo’n 114 tijgers, aldus een telling uit 2018. Zorgelijk is dat dit land ook een opkomende hotspot voor illegale handel in dit dier blijkt te zijn. Dit stellen Panthera en the Chinese Academy of Sciences in een recente studie. De belangrijkste vraag naar lichaamsdelen van de tijger komt uit India, China en Maleisië maar ook uit ontwikkelde G20-landen, variërend van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland tot Australië en Japan, zo stellen beiden organisaties in deze recente studie. Dit laatste wordt mede verklaard doordat een groeiende klasse van Bengaalse elite in binnen,- en buitenland een vraag heeft naar tijger lichaamsdelen.
Lees het hele artikel hier.
Foto: tijger op cameratrap vastgelegd in Bhutan, copyright foto: Department of Forest and Park Services, Bhutan