Het luipaard, pangolin (schubdier), neushoorn en tijger; allemaal dieren die met uitsterven worden bedreigd. En dieren die middels wereldwijde CITES verdragen beschermd zijn waardoor handel in deze dieren, praktisch onmogelijk is. En toch worden deze dieren nog steeds op grote schaal gebruikt in een gedeelte van traditionele Chinese medicijnen (TCM), zo maakt recent gepubliceerd onderzoek van Environmental Investigation Agency (EIA) duidelijk. Het leidt tot een enorme illegale handel in deze dieren die hierdoor nog meer onder druk komen te staan. Dit gaat niet alleen lijnrecht in tegen bovengenoemde CITES verdragen. Maar gaat ook lijnrecht in op wat China altijd stelt: dat zij deze dieren niet gebruikt in TCM.
Het onderzoek van EIA maakt duidelijk dat er in tenminste 88 TCM producten lichaamsdelen van luipaarden en pangolins worden gebruikt. Gefabriceerd door 72 Chinese bedrijven en onder licentie van de National Medical Products Administration of China (de Overheid dus) bevatten sommige van de geïdentificeerde producten ook ingrediënten van tijgers en neushoorns.
EIA heeft ook 62 banken en financiële instellingen geïdentificeerd die hebben geïnvesteerd in drie beursgenoteerde Chinese farmaceutische groepen die negen van de producten maakt waarvan vermeld wordt dat ze luipaard en/of schubdier bevatten. Hieronder vele Fortune 500-bedrijven en bekende namen – gevestigd in Australië, Canada, de EU, Japan, Zwitserland, het VK en de VS. Het bizarre is dat veel van deze investeerders de Principles for Responsible Investment ondertekend hebben en/of ze zijn lid van het International Corporate Governance Network, dat publiekelijk zijn bezorgdheid heeft geuit over het verlies aan biodiversiteit en het uitsterven van soorten.
De onderzoekers roepen de Chinese Overheid op om hun binnenlandse markt voor deze producten te sluiten, wat conform CITES verdragen is. Wij onderstrepen dit van harte maar wij zouden dit graag willen uitbreiden. Het is tijd dat traditionele medicijnen waarbij gewerkt wordt met bedreigde diersoorten, structureel geagendeerd wordt op wereld overleggen. We merken dat dit onderwerp erg onder de radar blijft. Bedrijven en politiek hebben het over de biodiversiteit van de wereld maar lijken zich niet te beseffen hoezeer een gedeelte van traditionele medicijnen deze biodiversiteit ondermijnt. Het wordt ook hoog tijd dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een uitspraak doet tegen dit soort traditionele medicijnen. De WHO speelt een cruciale rol aangezien ze een groot promotor is van traditionele medicijnen. Wij scharen ons vierkant achter de uitspraak van een van de onderzoekers;
The real worldwide impact for not doing that, is that we will live in a world in the future with no pangolins, potentially no leopards, potentially no other endangered species that are also affected by this trade.
Waarom is SPOTS betrokken bij dit onderwerp?
Als SPOTS zijn we al jarenlang actief op dit onderwerp. We zien namelijk dat veel illegale handel in wilde dieren (en planten) wordt gedreven door de vraag die er is naar specifieke dieren vanuit traditionele medicijnen en dan vooral TCM. Ook de wilde katachtigen worden steeds vaker slachtoffer waarbij het beangstigend is te zien dat meer en meer wordt gewerkt met ‘vervangende’ dieren. Zo wordt de tijger van oudsher gebruikt in TCM maar nu worden op grote schaal ook luipaarden, jaguars, sneeuwluipaarden, nevelpanters en luipaarden gebruikt. Allemaal dieren die met uitsterven worden bedreigd en daarom via verdragen beschermd worden. Maar desalniettemin dus op grote schaal gestroopt en illegaal verhandeld worden voor TCM. We voeren al vanaf 2019 een lobby in de politiek op dit onderwerp en schreven recent nog een brief naar diverse Ministeries over dit onderwerp.
Voor het hele EIA onderzoek, klik hier. Ze hebben ook een filmpje gemaakt waarbij alles in het kort wordt opgesomd.
Foto: nevelpanter lichaamsdelen ter verkoop in China, copyright EIA