In 2022 diende stichting SPOTS een sponsoraanvraag in voor het Botswana Predator Conservation Trust (BPCT) bij het INNO fonds van Wereld Natuur Fonds (WWF) Nederland. Bij INNO draait alles om ondersteuning van innovatieve manieren die natuurbescherming moeten helpen. BPCT is bezig met een project waarbij alles draait om geur.
Dieren gebruiken hun zintuigen, zoals reuk, in belangrijke mate om te overleven. Als je bijvoorbeeld een luipaard vrouwtje bent met jonge welpen, zal het essentieel zijn om een mannetjes luipaard te kunnen ruiken. Want dit mannetje zou jouw welp wel eens kunnen doden; dat dier wil je vermijden dus ben je alert op zijn geur. De vraag is of je geur bewust kunt inzetten om roofdieren te weren in die gebieden waar je ze niet wilt hebben; bijvoorbeeld veekralen. Het klinkt logisch en simpel en toch was BPCT de eerste die hiermee op grotere schaal ging experimenteren. Met steun van SPOTS en het INNO fonds, konden ze hun project uitbreiden. En recent ontvingen wij de eindrapportage.
Het blijkt dat het BPCT er inmiddels in geslaagd is geuren te ontwikkelen en in te zetten die daadwerkelijk leiden tot resultaten. Middels cameratraps, foto’s en filmpjes, legt het project de reacties van wildlife zoals luipaarden vast op specifieke geuren. Een voorbeeld daarvan zie je hier. Dit resulteerde er o.a. in dat roofdieren zoals luipaarden, niet langer veekralen binnendrongen. Waardoor dus minder vee gedood werd. Afname van leefgebied en het conflict met mensen dat vervolgens ontstaat, is een van de belangrijkste bedreigingen voor wildlife. In dit mens/dier conflict worden veel dieren gedood. Het is daarom essentieel dat er manieren gevonden worden om dit conflict te verminderen. En dit project van BPCT laat bemoedigende resultaten zien.
De bedoeling is nu om verdere stappen te nemen met dit project; zo wil men uitbreiden naar omringende landen zoals Namibië. Ook hier kampt men met een mens/dier conflict wat resulteert in veel dode (roof)dieren. SPOTS ziet de potentie en wil daarom dit project blijven ondersteunen.
Voor een filmpje met meer uitleg over hoe dit specifieke ‘geuren’ project werkt, klik hier.
Op ons YouTube kanaal zijn meer filmpjes te zien waarop je de reactie van wilde dieren ziet op specifieke geuren. Zoals deze van een wilde kat, van een vrouwtjes luipaard, een honingdas en deze waarin de reactie van een luipaard te zien is op geur geplaatst bij een veekraal.
Dank aan INNO fonds van WWF voor hun steun voor dit project!
Foto: Peter Apps van BPCT plaatst geur dispensers bij veekralen waarmee roofdieren op afstand worden gehouden.