Recent stuurde stichting SPOTS een brief naar diverse Ministeries over traditionele medicijnen waarbij gebruik wordt gemaakt van bedreigde, wilde dieren. Divers onderzoek toont aan dat de illegale handel in specifieke dieren (en planten), gedreven door deze vraag, aanzienlijk is. Het leidt tot een enorme druk op diersoorten die hierdoor dreigen uit te sterven. Denk aan de neushoorn, pangolin (schubdier) en tijger. Daarnaast zien we dat meer en meer wordt uitgeweken naar zogenaamde vervangende dieren. Luipaarden, jaguars en leeuwen worden meer en meer in traditionele medicijnen gebruikt als vervanger van de tijger. Hierdoor komen deze al met uitsterven bedreigde dieren, nog meer onder druk te staan.
Het blijft ons verbazen dat de Nederlandse overheid de mond vol heeft over het behoud van biodiversiteit alsook over het verminderen van zoönotische risico’s. En hier ook miljarden in stopt. Maar dat zij tegelijkertijd praktisch geen aandacht heeft voor de rol die een gedeelte van traditionele medicijnen hierbij spelen. Want juist vanuit deze traditionele medicijnen worden specifieke dieren illegaal gestroopt en verhandeld. Dit is een enorme druk op de biodiversiteit maar leidt ook tot zoönotische risico’s.
Diverse virusuitbraken (zoals de recente COVID-19) worden gelinkt aan de illegale handel in wilde dieren. Wetenschappers stellen dat 75% van de opkomende infectieziekten zoönotisch is. De meerderheid is afkomstig van wilde dieren. Zeker illegale handel is hierbij risicovol, iets dat ook de Nederlandse overheid onderschrijft.
SPOTS spant zich al jaren in om meer aandacht te krijgen voor dit onderwerp in de politiek. Mede met hulp van Partij voor de Dieren zijn ook belangrijke Tweede Kamer moties aangenomen. Een daarvan omvat dat Nederland aandacht moet vragen voor dit onderwerp tijdens relevante overleggen. Zo’n overleg was er recent. Op 17 en 18 augustus jl. vond de eerste WHO Traditional Medicine Global Summit plaats waarbij ook de Minister van VWS, de heer Kuipers, namens Nederland aanwezig was. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zet sterk in op het gebruik en integratie van traditionele medicijnen wereldwijd, iets wat ook tijdens deze top weer duidelijk werd. Tegelijkertijd maakt ze hierbij niet de kanttekening dat het gebruik van wilde bedreigde dieren (en planten) een no-go is. Onbegrijpelijk vinden wij dit. Nog onbegrijpelijker vinden wij het dat onze Minister van VWS tijdens deze top, conform de aangenomen Kamermotie, hiervoor geen aandacht vraagt.
Wij schreven daarom een brief naar diverse Ministeries waarin we hierover onze verbazing uitspraken. Omdat, zo ondervonden wij in het verleden, we heel erg snel worden afgepoeierd en worden verwezen naar andere Ministeries. Helaas ontvingen wij geen antwoord en zelfs geen bevestiging van ontvangst. Gelukkig vroeg de Partij voor de Dieren fractie om een afschrift van reactie van de Ministeries op deze brief.
Wij blijven onverminderd aandacht vragen voor dit onderwerp. Dat dit hard nodig is, bleek recent weer uit een onderzoek van Groene criminoloog Daan van Uhm in Trouw. Indien u dit artikel niet kunt lezen, kunt u dat via deze link. Uit zijn onderzoek blijkt dat er vanuit Chinese maffiasyndicaten een enorme handel is in bedreigde diersoorten die gewild zijn in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Uit zijn onderzoek blijkt ook dat deze illegale handel verweven is met andere vormen van zware criminaliteit zoals drugs,- en wapenhandel. Deze laatste twee krijgen vaak veel aandacht terwijl de illegale handel in wilde dieren geen prioriteit krijgt.
Foto: de grote katten, waaronder de leeuw, zijn populair in een gedeelte van TCM. Copyright: Evert Doorn, the Wild Site