Het gaat niet goed met de cheeta; naar schatting leven er nog maar zo’n 7000 dieren wereldwijd. Een belangrijke bedreiging voor dit dier is de illegale handel. Helaas zijn er nog veel mensen die een cheeta als huisdier willen hebben. Een recent onderzoek van TRAFFIC toont aan dat deze, vaak illegale, handel onverminderd hoog blijft.
Een nieuwe online-enquête van TRAFFIC, voortbouwend op eerder onderzoek, bracht internetgebruikers aan het licht die illegaal handelen in levende cheeta’s en degenen die pronken met het bezit ervan als huisdier. Er werden in totaal 222 unieke URL’s gevonden in slechts zes maanden tijd, waaruit geconcludeerd kan worden dat de handel in dit dier nog onverminderd hoog is.
Bijna de helft van deze URL’s gaf duidelijk de intentie aan om in levende cheeta’s te handelen, en 70% van alle URL’s werd gevonden op sociale-mediaplatforms. 26% van de links werd gevonden op e-commerceplatforms en speciale websites, terwijl andere werden ontdekt in online forums of nieuwsartikelen. Handelaren lijken meer moeite te doen om anoniem te blijven door meerdere gebruikersprofielen aan te maken, sterkere privacy-instellingen te gebruiken en zorgvuldig potentieel belastende ’transactionele’ taal te vermijden.
Bezorgdheid over de handel in huisdieren valt samen met de handel in andere wilde soorten
Het rapport schetst de top vijf van landen met URL’s waarop cheeta’s als huisdieren worden gepromoot: de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Koeweit, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten van Amerika.
Van groot belang is het feit dat 64% van de onderzochte URL’s ook reclame maakte voor andere potentieel illegale exotische huisdieren, waaronder andere grote katten, reptielen, vogels en primaten. Dit benadrukt de dringende behoefte aan alomvattende maatregelen om het bredere probleem van de online handel in wilde soorten te bestrijden.
De cheeta onder grote druk
Er leven naar schatting nog maar 7000 volwassen cheeta’s in het wild. De vijf ondersoorten van de cheeta worden nu nog maar in 9% van hun historische verspreidingsgebied aangetroffen. Het dier is door internationale CITES verdragen beschermd waardoor (in theorie) handel aan strenge voorwaarden moet voldoen. Helaas is duidelijk dat vooral in de Hoorn van Afrika (Oost Afrika), cheeta’s uit het wild worden geroofd en illegaal worden vervoerd naar vooral Yemen. Vanaf daar worden de dieren verder vervoerd naar o.a. het Midden Oosten.
Veel van de dieren overleven deze reis niet; schattingen gaan ervanuit dat zo’n 90% van de welpen sterft. Deze handel zorgt voor een enorme druk op de subpopulatie cheeta’s in landen zoals Ethiopië.
Lees het hele onderzoek hier.
Copyright foto: Evert Doorn, the Wild Site.