Buiten Afrika leeft de leeuw alleen nog in India. Dit dier, de Aziatische leeuw, staat onder grote druk. Hoewel de populatie de laatste decennia spectaculair gegroeid is tot een geschat aantal van 674 (2020), bestaan er ook grote zorgen. Het dier leeft namelijk slechts in 1 gebied; het Gir Forest National Park (in de deelstaat Gujarat, westen van India). Dit is op diverse manieren een probleem. Allereerst omdat de genenpoel van het dier verzwakt raakt. Hoewel het steeds beter gaat met de Aziatische leeuw, stammen de meeste dieren wel af van dezelfde ouders. Hierdoor is het risico op inteelt bij Aziatische leeuwen vrij groot maar zijn ze ook vatbaarder voor ziektes. Dit was en is risicovol omdat 1 ziekte, de hele populatie kan uitroeien of in ieder geval flink wat leeuwen kan doden. Dit gebeurde in het verleden al. Als de leeuw in India uitsterft, is er geen Aziatische leeuw meer.
Gir NP te klein voor de groeiende leeuwenpopulatie
Een ander groot probleem is dat Gir NP te klein is geworden voor de groeiende populatie leeuwen. Het leidt ertoe dat leeuwen steeds vaker moeten uitwijken naar bewoonde gebieden. Er duiken steeds meer filmpjes op van leeuwen in steden of dorpen. Dit leidt nu al tot een groeiend mens/dier conflict. In maart en april dit jaar, werden er diverse incidenten gemeld van een leeuwin die mensen aanviel. Hierbij zou een jongetje van zeven zijn gedood. En de vrees is dat dit soort incidenten alleen maar zullen toenemen door een te klein leefgebied voor de dieren.
Recent werd een leeuwin gedood doordat ze geëlektrocuteerd werd door een elektrisch hek; ook deze leeuwin werd ver buiten Gir NP gevonden. In januari werden drie leeuwen gedood toen ze aangereden werden door een trein. Het hooggerechtshof van Gujarat vonniste daarop dat de Overheid van Gujarat ervoor moest zorgdragen dat treinen in dit gebied, langzamer zouden moeten rijden om zo nog meer dode leeuwen te voorkomen. Dit is inmiddels gebeurt maar natuurbeschermers stellen dat meer drastische maatregelen nodig zijn. Lees het artikel hier.
Leeuw geofferd voor cheetah?
In 2013 oordeelde de Supreme Court van India, dat er leeuwen vanuit Gir NP naar Kuno NP (staat Madhya Pradesh) gebracht moesten worden. Dit omdat het toen al duidelijk was dat Gir de groeiende leeuwenpopulatie niet langer aankon. Helaas bepaalt politiek de toekomst van de leeuw in India, zoals het er naar uitziet. Want terwijl Kuno NP werd klaargemaakt voor de leeuwen, kwamen ook de plannen om cheeta’s uit Afrika te herintroduceren in India. Dit gebeurde in 2022 en de eerste twintig cheeta’s werden vervolgens in Kuno NP geplaatst (12 uit Zuid-Afrika en 8 uit Namibië). Daarmee kunnen de leeuwen uit Gir NP voorlopig geen nieuw huis vinden in dit park want aldus verantwoordelijke Overheden, moet de cheetah eerst aan zijn nieuwe leefgebied gewend raken. Dat kan dus nog wel wat jaren duren.
Natuurbeschermers die zich inzetten voor de Aziatische leeuw in hun land zijn dan ook furieus. En spreken hun zorgen uit over de grote gevolgen die dit kan hebben voor de leeuw in India. Zij spreken hun frustratie uit over het feit dat er miljarden gestopt worden in de herintroductie van een dier dat is uitgestorven in India (de cheetah) en waarvoor, aldus hen, geen leefruimte is. En dat dit ten koste gaat van vele andere diersoorten zoals de Aziatische leeuw. Met een te verwachten groei van de leeuwenpopulatie in Gir, vrezen zij dat de Aziatische leeuw de grote verliezer is.
Foto: Aziatische leeuwen, copyright Tierpark Berlin (www.Tierpark-Berlin.De)