Terwijl de wolf sinds zijn terugkeer in Nederland schapenhouders uit hun slaap houdt en leidt tot heftige debatten, weet een ander terugkerend zoogdier juist geruisloos terrein te winnen. De Europese wilde kat verspreidt zich langzaam maar gestaag over Limburg en mogelijk zelfs al naar Brabant.
,,Het zijn er inmiddels tientallen”, weet Hettie Meertens van ARK Rewilding Nederland. ,,Maar de wilde kat is schuw en blijft ver weg van huizen en boerderijen. Bijna niemand die hem ziet en geen mens die zich aan hem stoort”, zegt de programma-trekker van ARK voor Zuid-Limburg.
Voor de goede orde: het gaat dus niet om de circa 165.000 verwilderde huiskatten die door Nederland zwerven, maar om de Felis silvestris, ook wel Europese boskat genoemd. De Europese wilde kat lijkt op een stevige, Cyperse huiskat. Toch is de wilde variant goed te onderscheiden aan de opvallend dikke staart met zwarte ringen.
Zeer schuw
Een belangrijke reden dat het in ons land goed gaat met de wilde kat is dat er met succes een groene loper wordt uitgerold voor het dier in het zuiden van Limburg. Dat lukt door een samenwerking van natuurorganisaties met lokale en provinciale overheden. Meertens: ,,De wilde kat is afhankelijk van aaneengesloten bossen, struiken, struwelen en ruige graslanden. Hij is zeer schuw. Het dier heeft altijd de mogelijkheid tot dekking nodig, want als het schrikt duikt het gelijk weg. De wolf is veel opportunistischer.”
Sinds de eerste meldingen zo’n 25 jaar geleden heeft de boskat zich vanuit Vaals via de hellingbossen van het Geuldal en Gulpdal verspreid naar het gebied ten noorden van Maastricht. Daarnaast is de soort noordelijker in Limburg gezien en zelfs bij de Strabrechtse heide, een natuurgebied ten oosten van Eindhoven.
Lees het hele artikel hier.
Foto: de Europese wilde kat is een familielid van de Afrikaanse wilde kat, hier op foto. Copyright: Africa Wildlife Safaris