Het luipaard is middels CITES verdragen tot in de hoogste graad beschermd. Het dier staat op Appendice I. Toch zijn ze de op één na meest verhandelde wilde kat ter wereld, ondanks het verbod op internationale commerciële handel.
Trofeeën en lichaamsdelen – voornamelijk huiden, klauwen, botten en tanden – worden volgens CITES-gegevens het meest verhandeld. Andere gegevens wijzen er op dat illegale handel in huiden en lichaamsdelen wijdverbreid is in Azië en Afrika. Traditionele medicijnen, zoals traditionele Chinese medicijnen (TCM) zijn hierbij een belangrijke drijver. In een deel van dit soort medicijnen, wordt gewerkt met lichaamsdelen van bedreigde dieren waaronder de katachtigen. De gedachte hierachter is dat dit zou helpen tegen ziekten en kwalen.
Er is veel aandacht vanuit Overheden en stichtingen voor de tijger. Daarmee dreigen andere grote katten zoals leeuwen en luipaarden onder de radar te verdwijnen. Luipaarden zijn echter de meest voorkomende soort in de handel als het gaat om inbeslagnames, zo blijkt uit rapportages van o.a. onze collega´s bij Environmental Investigation Agency (EIA). Voor elke gedode tijger laten de gegevens van de EIA zien dat er drie tot vijf luipaarden worden gedood.
Volgens gegevens van CatByte, een online platform dat gegevens verzamelt over de legale en illegale handel in grote katachtigen, werden er tussen 2000 en 2023 (het meest recente jaar in de database) naar schatting 60.830 luipaardproducten geregistreerd. Ongeveer 91 procent hiervan (55.583) was afkomstig van in het wild levende luipaarden.
Lobby voor meer aandacht voor leeuw en luipaard
Als SPOTS voeren wij een lobby in de politiek en betrokken Ministeries om meer aandacht te krijgen voor wilde katten naast de tijger. Zo vinden wij dat de leeuw beter beschermd zou moeten worden. Dit is de enige grote kat die niet tot de hoogste graad beschermd is middels CITES verdragen. Onvoorstelbaar gezien de sterk afnemende aantallen leeuwen. Naar schatting leven er nog maar zo´n 20.000. Helaas is dit dier geliefd in trofeejacht waardoor een betere bescherming wordt vermeden.
Met betrekking tot het luipaard hebben wij aangetoond dat het in veel landen onbekend is hoeveel luipaarden er nu leven. Toch krijgen de nodige landen een quota waardoor commerciële handel in dit dier is toegestaan. Onvoorstelbaar vinden wij dit aangezien degelijk onderzoek (een vereiste voor de quota) ontbreekt.
Eind dit jaar vindt wederom de grote CITES bijeenkomst plaats waarbij praktisch alle landen, dus ook Nederland, bij aanwezig zijn. Hier worden afspraken gemaakt over (illegale) handel in bedreigde dieren en planten. Wij hebben recent onze input hiervoor gegeven en blijven achter de schermen actief om aandacht te krijgen voor de leeuw en luipaard.
Afbeelding ~ het luipaard komt steeds meer onder druk te staan. Toch is er weinig aandacht voor dit gegeven. @ Marlies & Wil Vermeesch-Holtmann