Het Ministerie dat in Namibië gaat over natuur en wildlife, Ministry of Environment, Forestry and Tourism – MEFT, heeft gehint op een verkoop van hun voorraden ivoor en hoorn van neushoorns. Veel Afrikaanse landen hebben dit soort voorraden, onder andere verkregen door inbeslagnames van stropers. En diverse Afrikaanse landen proberen al sinds jaren om via CITES toestemming te krijgen om deze voorraden te verkopen.
De Minister van MEFT, Pohamba Shifeta, gaf recent aan dat hij er geen kwaad in ziet om de voorraden ivoor en hoorns te verkopen voor de binnenlandse markt. Hiermee zou een specifieke vorm van toerisme kunnen worden opgezet; medisch toerisme. Eerder maakte Zuid-Afrika ook bekend dit soort plannen te hebben. Aldus de Minister;
“If anyone comes and says they want to buy rhino horns and set up a pharmaceutical company, as some are proposing, it is good for us, as it will attract medical tourism”.
Lees het artikel hier.
Traditionele medicijnen en het gebruik van bedreigde dieren en planten
Traditionele medicijnen (TM) worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezien als essentiële vorm van geneeskunde voor veel mensen. De WHO stelt ook dat een groot deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot Westerse geneeskunde. En dus afhankelijk is van deze traditionele medicijnen. Sinds jaren zet de WHO dan ook sterk in op TM en zijn ze nu bezig met plannen voor een nieuwe strategie op dit onderwerp.
In een deel van TM wordt gewerkt met bedreigde dieren en planten. Zeker traditionele Chinese medicijnen (TCM) staat hierom bekend. Sommige gebruikers geloven dat specifieke lichaamsdelen van dieren, heilzaam zouden werken tegen allerlei ziektes en kwalen. Door dit gebruik staan diverse diersoorten inmiddels op de rand van uitsterven. De bekendste zijn de neushoorn, tijger en schubdier (pangolin). Helaas zien we dat meer en meer dieren in vooral TCM gebruikt worden. Vaak als vervanger van diersoorten die al bijna zijn bezweken. Zo worden grote katachtigen zoals jaguar, leeuw en luipaard, meer en meer gebruikt als vervanger van de tijger. Een dier dat van oudsher geliefd is in TCM en die mede door deze vraag, op grote schaal illegaal bejaagd en verhandeld is.
De WHO moet een uitspraak doen
Als SPOTS maken wij ons grote zorgen over dit soort plannen van Namibië en Zuid-Afrika. In onze ogen leidt een zogenaamd medisch toerisme, tot een toenemende vraag. En dus druk op al bedreigde diersoorten.
Wij vinden het daarom van enorm belang dat de WHO een expliciete uitspraak doet tegen dit gebruik van bedreigde dieren en planten in een deel van TM. Wij vinden het te bizar dat de WHO sterk inzet op TM maar zich niet uitlaat over het gebruik van bedreigde dieren en planten in een deel daarvan. De illegale handel gedreven door dit deel van TM, neemt al sinds jaar en dag toe. De WHO stelt dat biodiversiteit van belang is voor de wereldbevolking. Dan zou een uitspraak tegen het gebruik van wilde bedreigde dieren niet zo moeilijk moeten zijn. Immers, meer en meer diersoorten dreigen door deze specifieke vraag te bezwijken. Niet goed voor de biodiversiteit lijkt ons. Daarnaast leidt deze (toenemende) illegale handel in wilde dieren tot enorme risico’s voor de wereldgezondheid. Illegale handel in wilde dieren is, aldus de wetenschappers, een belangrijke factor die leidt tot virusuitbraken zoals COVID-19. Iets waar de WHO bij uitstek interesse voor zou moeten hebben.
Wat doet SPOTS
Als SPOTS spannen wij ons al sinds 2019 in op dit onderwerp. Wij voeren o.a. een lobby in de politiek om druk te zetten op de WHO om zich uit te spreken tegen het gebruik van wilde, bedreigde dieren (en planten) in een deel van TM.
Net voor het zomerreces diende Dion Graus een motie in ten aanzien van dit onderwerp. En met dit nieuwe bericht, zullen wij wederom contact zoeken in de politiek.
Foto: de tijger is van oudsher een dier dat zeer geliefd is in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Door deze vraag werd en wordt er op grote schaal jacht gemaakt op dit dier. Naar schatting leven er nu nog maar zo’n 4000 tijgers wereldwijd. En wordt nu meer en meer uitgeweken naar ‘vervangende’ dieren zoals leeuw, jaguar en luipaard. Copyright foto: EyetoEye Xperience/Mariska van Dijk