Afgelopen week plaatste de zangeres Hind Laroussi, beter bekend als Hind, enkele posts op haar social media kanalen waarin ze interactie heeft met (jonge) leeuwen. Hierop hebben wij, alsook World Animal Protection Nederland en Stichting AAP, contact met haar gezocht. In onze berichten legden we uit dat er achter dit soort interacties dierenleed zit. En dat we hierover graag in gesprek gingen. Helaas kregen we geen enkele reactie. Nog sterker. Hind plaatste kort daarop weer een video op haar Instagram kanaal. Hierin heeft ze een leeuwenwelp op schoot, die nog bij de moeder zou moeten zijn, die ze de melkfles geeft. Samen met World Animal Protection en AAP hebben we daarom besloten een publieke oproep te doen te stoppen met het verspreiden van deze vorm van dierenmisbruik.
Het blijft voor ons ongelooflijk dat er nog BN’ers zijn die kennelijk onder een steen leven. En geen idee hebben dat dit soort ‘excursies’ dierenleed zijn. In het filmpje van Hind bijvoorbeeld zie je dat de leeuwen, mogelijk als gevolg van kalmerende- of slaapmiddelen, zo apathisch zijn dat Hind een staart kan oppakken zonder enige reactie van de leeuwin. Ironisch genoeg voegde de zangeres #WildAndFree toe aan de video, terwijl de wilde dieren omringt door stalen hekken op betonnen vloeren leven.
De locatie wordt een ‘sanctuary’ genoemd. Het feit dat er contact en interactie met de leeuwen wordt aangeboden, maakt duidelijk dat hier geen sprake is van een daadwerkelijk opvangcentrum. Legitieme opvangcentra minimaliseren het contact tussen wilde dieren en mensen namelijk zoveel mogelijk. Daarnaast bevindt deze ‘sanctuary’ zich in een land waar normaliter geen leeuwen leven, namelijk Thailand. Enkele jaren geleden heeft Zuid-Afrika, berucht om zijn fokindustrie van leeuwen, dieren naar Thailand geëxporteerd voor toerisme. Kennelijk is er een actief fokbeleid gezien de vele jonge welpen die we zien. Dit is ook een teken dat het hier niet om een echt opvangcentrum gaat. Want daar wordt niet gefokt met dieren immers, dan krijg je er alleen maar meer. Dit soort oorden hebben echter welpen nodig voor de toerist. Daarom worden de welpjes op jonge leeftijd weggehaald bij de moeder zodat toeristen de welpjes de melkfles kunnen geven, zoals geïllustreerd door Hind. Het is de vraag waar de vele welpjes blijven wanneer ze te groot worden voor dit soort interacties. Op onze website knuffelfarms.nl is alles te lezen over deze verschrikkelijke industrie, waarbij leeuwen van geboorte tot dood worden geëxploiteerd.
Ik probeer me altijd te verplaatsen in de gedachtewereld van mensen als ik dit soort berichten zie. Het wordt steeds moeilijker voor me om te bedenken dat iemand het gewoon niet weet. Maar goed, laat ik uitgaan van het positieve. Dus proberen wij altijd eerst een gesprek aan te knopen. Wat me dan oprecht verdrietig maakt, is dat iemand vervolgens gewoon niet reageert. Kwalijk vind ik dat want Hind heeft zo’n 1,6 miljoen volgers op haar Instagram kanaal. Die hiermee een heel verkeerde boodschap krijgen. Het wijst er vooral op dat de foto’s erop gericht zijn om zelf ‘hip, stoer en trendy’ over te komen. Over de rug van weerloze dieren. Verdrietige conclusie vind ik dat.
Simone Eckhardt
SPOTS
Foto: Hind plaatste op haar Instagram kanaal diverse filmpjes en foto’s van zichzelf met leeuwenwelpen. Het gaat om een locatie in Thailand, een land waar van nature geen leeuwen leven. Enkele volwassen dieren zijn enkele jaren geleden vanuit Zuid-Afrika naar Thailand geëxporteerd voor toerisme. Een actief fokbeleid moet er vervolgens voor zorgen dat er een continue aanwas van jonge welpen is.