Meer dan 3 ½ jaar geleden werd Mufasa door autoriteiten in Zuid-Afrika in beslag genomen bij particulieren. Die wilden hem als huisdier houden. Hij werd naar Tjitske gebracht; zij is niet alleen dierenarts maar ook verantwoordelijk voor een opvangcentrum. De bedoeling was dat Mufasa hier slechts tijdelijk zou blijven en vanaf hier naar zijn new forever home zou gaan.
Helaas besloten de autoriteiten dat ze hem wilden gaan ‘veilen’. Omdat Zuid-Afrika berucht is vanwege canned hunting EN Mufasa een zeldzame witte leeuw is, vreesde Tjitske voor zijn leven. Ze weigerde hem over te dragen en dit leidde ertoe dat de zaak voor de rechtbank moest komen. Er zijn er inmiddels al enkele geweest maar de beslissende rechtszaak is vele malen verdaagd, vooral door toedoen van de autoriteiten. Die hopen waarschijnlijk dat met dit vertragingsproces, uitputting toeslaat. En Mufasa en Soraya door Tjitske worden overgedragen. Op de dag dat hun zaak weer voor de rechtbank zou komen, brak Corona uit. Het is nu volstrekt onduidelijk wanneer de rechtszaak gaat voorkomen. We hopen dat dit snel gebeurt want het is een uitputtingsslag voor de betrokkenen.
Intussen lopen de kosten voor Mufasa door. Die inmiddels een partner heeft gevonden in Soraya, een leeuwin die ook moest worden opgevangen. Soraya was een hoopje ellende en heeft door Mufasa weer licht aan het einde van de tunnel gezien. Ook voor haar is het dus essentieel dat ze bij elkaar blijven. Tjitske heeft inmiddels afspraken gemaakt met een opvangcentrum waar de beide leeuwen welkom zijn voor de rest van hun leven. Maar dan moet dus eerst de rechtszaak voorkomen en gewonnen worden. Tot die tijd is Tjitske dus verantwoordelijk voor hun opvang. En die kosten zijn nu dus wederom verlengd.
Er moeten dus fondsen binnenkomen en wij willen helpen. Tjitske draagt al zolang in haar eentje de verantwoordelijkheid voor deze dieren. Eerder hielpen we al waardoor er een beveiligingssysteem geïnstalleerd kon worden, nodig voor de veiligheid van de dieren. Want helaas vindt er ook regelmatig stroperij plaats op leeuwen in gevangenschap. De dieren worden vergiftigd en vervolgens ontdaan van specifieke lichaamsonderdelen. Deze worden vervolgens geëxporteerd naar Azië waar ze verwerkt worden in ‘medicijnen’, of ze worden gebruikt in lokale medicijnen.
Kom jij met ons in actie voor Mufasa en Soraya?
Wij zullen de donaties die wij in de maand juli ontvangen bijvoorbeeld via iDeal, inzetten voor Mufasa en Soraya. Helpen jullie mee? Om de komende maanden te overbruggen, is zo’n EUR 13.000 nodig. Je moet dan denken aan kosten voor de opvang, beveiliging, verzorgers van Mufasa en Soraya, voedsel etc. Met een donatie van EUR 16,- zorg je ervoor dat Mufasa en Soraya 1 dag eten hebben. Maar alle giften helpen!
Je kunt doneren via deze website, direct via iDeal, of rechtstreeks op Mufasa’s fundraising pagina,
Op ons YouTube kanaal zijn enkele filmpjes te zien van Mufasa en Soraya alsook een filmpje waarin hun hele verhaal nog eens verteld wordt.
Foto: Mufasa is een witte leeuw. Deze dieren zijn erg in trek bij canned hunting jagers. Daarom wil Tjitske hem ook niet afstaan aan de autoriteiten van Zuid-Afrika. De angst bestaat dat hij dan wordt afgeschoten in de jacht of dat zijn skelet wordt gebruikt voor ‘medicijnen’. Door deze weigering is er al enkele jaren een getouwtrek om Mufasa die inmiddels een symbool is geworden voor alle gefokte leeuwen van Zuid-Afrika.