We hebben er met regelmaat over bericht, ook op deze website. De herintroductie van cheeta’s uit Namibië en Zuid-Afrika in India. Uit deze landen werden enkele maanden geleden 20 cheeta’s naar India gebracht, naar Kuno NP, waar de dieren zouden worden uitgeplaatst. Intussen zijn er al negen cheeta’s overleden (zes volwassen dieren en drie welpen) en zijn alle cheeta’s tot nader order teruggebracht naar de tijdelijke verblijven (boma’s) waardoor er geen een cheeta meer vrij rondloopt in het park zelf. Het project loopt dus aan tegen grote hindernissen. Het project ontvangt ook de nodige kritiek vanuit natuurbeschermers. Zoals van Dr Ullas Karanth, een ecoloog uit India, die lang onderzoek heeft gedaan naar tijgers in dit land.
In dit interview geeft Ullas Karanth o.a. aan dat er te weinig geschikt leefgebied is voor de cheeta in India, waardoor het project gedoemd is te mislukken. Hij stelt ook dat het plan voor herintroductie, niet goed wetenschappelijk doordacht was. Aldus hem is dit plan ‘doomed to fail’. Intussen stellen de verantwoordelijke Ministeries in India dat ze nog steeds vertrouwen hebben in het project.
De controverse loopt hoog op en intussen is de zaak voorgelegd bij het Supreme Court (Hooggerechtshof) van India. Inzet daarbij is dat er meer garanties komen voor de cheeta’s die nu in India zijn en in de toekomst zullen volgen. De organisaties die betrokken waren bij de levering van de cheeta’s, waaronder Cheetah Conservation Fund (CCF), stellen in een brief naar dit Hooggerechtshof o.a. dat er ernstige twijfels zijn over de deskundigheid van het personeel, waardoor cheeta’s zouden sterven. Als SPOTS vinden wij het opmerkelijk dat deze organisaties, alvorens cheeta’s te leveren, niet beter hebben nagedacht over de plannen en voorwaarden. In hun brief hebben ze het ook niet over wat andere experts stellen; dat Kuno NP te klein is voor cheeta’s en dat er in India te weinig leefgebied voorhanden is voor deze dieren.
Volgens de oorspronkelijke overeenkomst zullen er vanaf 2022 gedurende vijf jaar, jaarlijks 10 tot 12 cheeta’s vanuit Afrikaanse landen naar India worden gebracht. Eerder gaf het Hooggerechtshof al aan sterk te twijfelen aan de capaciteit van Kuno NP, het gebied waar de cheeta’s zouden moeten worden uitgeplaatst. Aldus een eerdere uitspraak stelden de rechters; “You are getting animals from abroad and there might be a complete extinction at one place. “Why don’t you try for some alternate remedy?”.
Foto: Evert Doorn, the wild site