Al enige tijd zijn wij actief op het onderwerp traditionele medicijnen. Het gaat ons dan om dat gedeelte waarbij gebruik wordt gemaakt van bedreigde dier,- en plantensoorten. Vooral traditionele Chinese medicijnen (TCM) staan hierom bekend en de vraag leidt tot een grote illegale handel in vaak al met uitsterven bedreigde diersoorten. Bekende voorbeelden zijn de neushoorn, tijger, beer en pangolin. We zien ook dat meer en meer gewerkt wordt met zogenaamde vervangende dieren. Luipaarden, sneeuwluipaarden, jaguars en leeuwen worden gebruikt als vervanger voor de tijger simpelweg omdat dit dier al bijna uitgestorven is. Zo wordt het luipaard gebruikt in tenminste 45 gepatenteerde TCM medicijnen welke officieel zijn goedgekeurd door de Chinese overheid. Het leidt er toe dat dit dier meer en meer gestroopt en illegaal verhandeld wordt. De luipaard staat al onder grote druk en de vraag komend uit traditionele (Chinese) medicijnen is dan ook funest.
Je zou denken dat dit een onderwerp is dat aandacht krijgt, zeker in de politiek. Want hier heeft iedereen zijn mond vol van biodiversiteit. Een illegale handel in dier,- en plantensoorten leidt tot een afname van deze biodiversiteit. Helaas hebben wij enorm moeten vechten om aandacht voor dit onderwerp te krijgen in politiek Den-Haag. Gelukkig heeft de Partij voor de Dieren het onderwerp wel ter harte genomen. En dan vooral Eva van Esch. Hierdoor zijn diverse belangrijke moties op dit onderwerp aangenomen. Meer informatie over onze lobby in de politiek is hier te lezen.
Eva kondigde eerder aan te stoppen met haar werk in de Tweede Kamer. Maar recent nog maakte ze van de gelegenheid gebruik om het onderwerp traditionele medicijnen te benoemen in een radio interview. Ze benoemde daarbij ook SPOTS. Het interview is hier te beluisteren en begint op ongeveer 04.15. We hopen uiteraard dat haar belangrijke werk wordt overgenomen door haar collega’s in de Tweede Kamer fractie.
Foto: in een specifiek gedeelte van TCM producten, wordt gewerkt met bedreigde planten en dieren. De vraag leidt tot een grote illegale handel die een grote invloed hebben op reeds bedreigde soorten.
Photo Britta Jaschinski en IUCN NL