Sinds enkele jaren zijn we als SPOTS ook actief bezig met een lobby in de politiek. Onze focusdieren hebben te maken met soms hele specifieke problemen. De leeuw en luipaard worden bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt in traditionele Chinese medicijnen (TCM) en worden hiertoe uit het wild gestroopt. De cheeta wordt vaak illegaal uit het wild gehaald omdat er mensen zijn die dit dier als huisdier willen hebben. Omdat er geen stichting is in Nederland die zich met deze problematiek bezighoudt in de politiek, en omdat het wel zeer bedreigende factoren voor ‘onze’ dieren zijn, zijn wij deze lobby maar begonnen. Dat is geen sinecure want de politiek is stroperig en traag en wij zijn van nature geen geboren lobbyisten. Maar, en daar zijn we best trots op, we hebben al het nodige bereikt!
We werken aan een betere bescherming van de leeuw en luipaard middels CITES verdragen en maken ons ook hard tegen het gebruik van wilde, bedreigde dieren in traditionele Chinese medicijnen (TCM).
Wij hebben op zich niets tegen TCM maar wel tegen dat gedeelte waarbij wilde, bedreigde dieren worden verwerkt omdat dit ‘heilzaam’ zou zijn. Door de enorme vraag dreigen hele diersoorten uit te sterven: neushoorns, pangolins maar ook grote katten. Van oudsher is de tijger populair in TCM maar omdat dit dier praktisch is uitgestorven, moet men op zoek naar een alternatief. Die vindt men o.a. in luipaarden, jaguars en leeuwen die hierdoor steeds vaker gestroopt worden.
TCM ligt gevoelig in de politiek en er zijn daarom maar weinig organisaties die hiervoor aandacht vragen. Intussen is het ons gelukt om dit wel op de politieke agenda te krijgen. In 2019 nam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) TCM op in hun ICD; dat gebeurde na jarenlange lobby door China. Wij vinden dat de WHO zich duidelijk moet uitspreken tegen het gebruik van wilde, bedreigde dieren in dit soort medicijnen. Door onze lobby nam de Tweede Kamer daarover in 2019 een motie aan. In 2019, in aanloop naar het Verkiezingsprogramma, lanceerde D66 hun actieplan zoönosebestrijding. Met daarin ook aandacht voor TCM. Op dit moment voeren we een verdere lobby op dit thema middels ons Manifest (zie verderop).
We vragen in de politiek ook aandacht voor de illegale handel in cheeta’s die vanuit Oost Afrika (illegaal) naar het Midden Oosten worden vervoerd. Hier is een grote vraag naar wilde cheeta’s om als huisdier gehouden te worden en de subsoort in Oost-Afrika dreigt er door uit te sterven. Ook hierin kan Nederland een belangrijke rol spelen bijvoorbeeld door binnen CITES aan te dringen op stevigere maatregelen die dit soort handel moet voorkomen.
Mede door onze lobby heeft Nederland zich hard gemaakt voor de totstandkoming van de ‘Big Cat Task Group’. Aldus CITES is de illegale handel in bepaalde wilde katten zo groot, dat hier meer aandacht aan gegeven zou moeten worden. Dat zal gebeuren middels deze groep. Helaas stond de cheeta niet in het rijtje dieren waar die specifieke aandacht aan gegeven zou worden. Mede door onze lobby, is dat nu wel gebeurt. In deze Big Cat Task Group zullen bij CITES aangesloten landen ook zitting nemen; Nederland is genoemd als belanghebbende partij. Onze lobby focust zich er nu op dat Nederland inderdaad zitting neemt in de groep zodat we een vinger aan de pols kunnen houden.
Daarnaast voeren wij jaarlijks een voorlichtingscampagne rondom het thema ‘knuffelfarms’. Dat zijn plaatsen waar toeristen en vrijwilligers interacties kunnen hebben met wilde dieren. Deze worden veelal specifiek gefokt voor dit doel en waar ze eindigen als ze volwassen worden, is zeer de vraag. Lees meer over dit onderwerp op onze website knuffelfarms, die geheel gaat over dit onderwerp.
Wij vinden het van de zotte dat deze taak, voorlichting, alleen ligt bij stichtingen zoals de onze. Zeker omdat achter dit soort interacties vaak een illegale handel schuilgaat maar ook risico’s geeft op virusuitbraken zoals COVID-19. Vandaar dat wij in onze lobby in de politiek ook vragen naar bewustwordingscampagnes vanuit de Overheid.
Selfies met wilde katten zijn nog steeds enorm populair. Mensen zijn zich veelal onbewust dat achter dit soort foto’s veel dierenleed schuilt alsook dat hier gezondheidsrisico’s aan kleven
Manifest
In februari 2021, in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen, publiceerden wij in samenwerking met World Animal Protection, stichting AAP en IFAW een Manifest. Met daarin 15 maatregelen die de risico’s op een nieuwe pandemie zoals COVID-19, aanzienlijk verkleinen. COVID-19 heeft laten zien dat we niet verder kunnen met ‘business as usual’. Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19 en geven aan dat dit niet de laatste keer zal zijn. Diverse virusuitbraken gingen dit virus voor, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn. Deze virussen (zoönosen) springen over van dieren op mensen. De meerderheid is afkomstig van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit en de handel in en exploitatie van (wilde) dieren vormen steeds grotere risico’s op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën.
Wij voeren op dit moment een gezamenlijke lobby in de politiek om zoveel mogelijk van de door ons voorgestelde maatregelen, opgenomen te krijgen. Voor SPOTS is het dan vooral van belang dat er meer aandacht gaat naar traditionele medicijnen en in het bijzonder traditionele Chinese medicijnen (TCM) waarbij wilde, bedreigde dieren gebruikt worden. Helaas is de tendens zo dat steeds meer grote wilde katten gestroopt worden door deze vraag, ter vervanging van de tijger. Ook bewustwordingscampagnes vanuit de Overheid over o.a. interacties met wilde dieren, is zo’n maatregel waarvoor we ons hard maken.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Op woensdag 7 juni 2023, plaatste Dagblad Trouw een opiniestuk geschreven door
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl