In India heeft een fotograaf een uiterst zeldzame ‘gouden’ tijger kunnen fotograferen. De 25-jarige fotograaf en safarigids Gaurav Ramnarayanan was op de avond van 24 januari met enkele toeristen op tocht in het Kaziranga National Park in India. Het park, met een oppervlakte van iets meer dan 1000 vierkante kilometer, heeft een grote tijgerpopulatie. Maar toch wordt dit dier zelden gespot, laat staan een ‘gouden’ tijger. De sighting is aldus kenners, eigenlijk geen goed nieuws. De gouden tijgers zijn namelijk geen ’ondersoort’ binnen tijgers. Wel zijn ze het resultaat van een genetische mutatie.
Net zoals witte tijgers, zijn gouden tijgers het resultaat van een recessieve eigenschap die verschijnt als een mutatie in kleurvormende genen. In het wild wordt minder dan één op de 10.000 tijgerwelpjes geboren met een witte vacht. Naar alle waarschijnlijkheid is de witte tijger zelfs uitgestorven in het wild. Een tijger met gouden vacht is nog zeldzamer. Wereldwijd zijn er een dertigtal exemplaren bekend in gevangenschap.
Er wordt gedacht dat er in het Kaziranga National Park vier gouden tijgers leven, de enigen in het wild. Omdat er nu opnieuw zo’n gouden tijger in het wild gespot is, vrezen wetenschappers dat er ook in de populatie in Kaziranga National Park nog steeds sprake is van inteelt. Die zou veroorzaakt worden door het feit dat de tijgerpopulatie in het park steeds meer geïsoleerd geraakt door de snelle verstedelijking van het gebied. Conservators willen daarom dat er opnieuw gekeken wordt naar het gebied en dat er mogelijke doorgangen worden gecreëerd zodat populaties opnieuw gemakkelijker met elkaar in contact komen.
Lees het hele artikel hier.
Foto: Copyright Eye To Eye Xperience, Mariska van Dijk