Joost Eerdmans (JA21) en Christine Teunissen (PvdD) hebben schriftelijke vragen ingediend naar aanleiding van het Telegraaf artikel ‘Nederland vormt belangrijke spil in illegale handel bedreigde diersoorten’. Centraal in dit artikel stond het rapport van o.a. SPOTS, Bears in Mind en Earth League International (ELI) naar de impact van illegale handel in wildlife, gedreven door traditionele Chinese medicijnen (TCM). Onderdeel van het rapport was een onderzoek uitgevoerd door ELI naar de omvang van deze handel in Nederland en de EU. De bevindingen waren ontluisterend en zijn overgedragen aan de NVWA.
We zijn blij met de aandacht want helaas blijft wildlife criminaliteit vaak nog onderbelicht. En zeker het aandeel dat TCM hierin vormt. Aandacht is broodnodig want de nodige diersoorten staan door deze vraag, onder zware druk. In een specifiek gedeelte van TCM wordt gewerkt met bedreigde dieren en planten. De neushoorn, tijger en schubdier (pangolin) zijn hiervan de bekendste voorbeelden. Verontrustend te zien is dat steeds meer gewerkt wordt met ‘vervangende’ dieren; bijvoorbeeld de jaguar, luipaard, sneeuwluipaard en leeuw als vervanger van de tijger. Zo komen steeds meer dieren onder druk te staan.
Voor ons blijft het ongelooflijk dat de wereld, waaronder Nederland, zijn mond vol heeft over het belang van biodiversiteit. En daarom miljarden investeert in het behoud daarvan. Maar dat een belangrijke bedreiging van diezelfde biodiversiteit, niet of nauwelijks geadresseerd wordt. Als dat je al niet interesseert als politici, zou het gegeven dat grote criminele netwerken hierin actief zijn, je in beweging moeten brengen. Ook in ons onderzoek werd duidelijk dat betrokken netwerken actief zijn in drugssmokkel, het witwassen van geld en in het verleden zelfs mensenhandel. Wildlife crime is super lucratief gezien de lage pakkans en relatief lage straffen.
We zijn dan ook blij met de aandacht vanuit de politiek!
Afbeelding: de tijger is van oudsher een dier dat gebruikt wordt in een gedeelte van TCM. Het is die vraag vooral die dit dier naar de rand van uitsterving heeft gebracht. Nu worden meer en meer andere grote katachtigen gebruikt in TCM als vervanger van de tijger. Copyright foto: RT Photography, @Tazi