Het is altijd mooi te horen dat stichtingen de handen ineenslaan. Natuurbescherming is al lastig genoeg en samen maakt vaak toch sterker. En dat is wat stichting Leeuw en het Wereld Natuur Fonds Nederland op dit moment doen. De beide organisaties hebben recent twee tijgers, een mannetje en vrouwtje, naar het Ili Balkash Reservaat (Kazachstan) gebracht. De twee tijgers leefden jarenlang in opvang bij stichting Leeuw.
De reis van de twee tijgers is een mijlpaal in ‘s werelds eerste tijgerherintroductie in een land waar zij zijn uitgestorven. Dit is een project waar het Wereld Natuur Fonds en de Kazachse overheid al jaren mee bezig zijn om te realiseren. Doel van deze herintroductie is de tijger terug te brengen in het wild en om de Kazachse natuur te herstellen. De tijger leefde ooit in dit land maar stierf er 70 jaar geleden uit. Het streven is om tegen 2035 een gezonde populatie van rond de vijftig tijgers op te bouwen.
Toen in 2023 bleek dat er bij Stichting Leeuw twee gezonde Siberische tijgers leefden die geschikt waren voor voortplanting, kwam de herintroductie in een stroomversnelling. De tijgers reisden deze week (19 september 2024) onder begeleiding van hun vaste verzorger per vrachtvliegtuig en helikopter in speciale transportkisten naar hun nieuwe tehuis. Momenteel acclimatiseren ze in een tijdelijk verblijf; binnen een paar weken worden zij losgelaten in hun ruime, permanente, omheinde onderkomen gelegen in het natuurgebied.
De hoop is dat er nakomelingen komen die uitgeplaatst zullen worden in het wild.
Lees meer over dit initiatief op de website van stichting Leeuw en Wereld Natuur Fonds.
Foto: een van de tijgers die na een lange reis, het nieuwe verblijf kan verkennen. Copyright: Living Image/WWF