De Chinese regering heeft recent uitgesproken dat zij de ontwikkeling ondersteund van vervangers voor bedreigde wilde dieren die in de traditionele Chinese medicijnen (TCM) worden gebruikt. In een deel van TCM wordt gewerkt met ingrediënten van dieren (en planten) die met uitsterven worden bedreigd. Waaronder de grote katachtigen. Zo worden er tenminste 45 TCM producten verkocht in China die luipaard ingrediënten bevatten. Diverse onderzoeken maken duidelijk dat TCM een belangrijke drijver is van illegale handel in bedreigde dier,- en plantensoorten. Die menig dier naar de rand van uitsterven brengen. Denk aan de neushoorn die vooral door de vraag vanuit TCM (de hoorn) wordt gestroopt.
Omdat ook de grote katachtigen meer en meer onder druk komen door deze vraag, is SPOTS al enkele jaren bezig met een lobby in de politiek op dit onderwerp. Zo vinden wij dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een uitspraak moet doen over het gebruik van bedreigde soorten in traditionele medicijnen, TM. Dit omdat de WHO sterk inzet op expansie van dit soort medicijnen. Net voor het zomer reces werd er door Dion Graus een motie op dit onderwerp ingediend en aangenomen.
Wij zijn daarom blij met de aankondiging van de Chinese verantwoordelijke autoriteiten. Maar blijven ook sceptisch. Zo wordt in de aankondiging alleen gesproken over enkele diersoorten zoals de pangolin. Maar niets over bijvoorbeeld het gebruik van luipaard ingrediënten. Wij vinden dat de Overheid van China een duidelijke uitspraak moet doen over het gebruik van bedreigde soorten in TCM. En deze soorten moet verwijderen uit hun officiële Pharmacopeia.
Foto: steeds meer dieren worden gebruikt in TCM als vervanger van oorspronkelijk geliefde dieren. Zo worden de leeuw, jaguar en luipaard, gebruikt als vervanger van de tijger. Dit dier is vooral door de vraag vanuit TCM naar punt van uitsterven gebracht. Wij vrezen dat de andere grote katachtigen nu zijn spoor gaan volgen. De reden dat wij een lobby voeren op het onderwerp ‘Traditionele medicijnen’ in de Nederlandse en Europese politiek.
Copyright foto: Loulou Beavers