De wildlife unit van Jakarta Animal Aid Network (JAAN) viel recent het huis van een man binnen die verdacht werd van illegale wildlife handel. Er waren verdenkingen dat deze handelaar gibbons in zijn huis had. Deze werden ook aangetroffen maar daarnaast vond het team ook andere beschermde dieren waaronder een jonge Marmerkat kitten, zie foto. De dieren waaronder dus ook de Marmerkat, zijn in beslag genomen en ondergebracht in een van de opvangcentra van JAAN. Het dier was er slecht aan toe en moest de nodige zorg ondergaan. SPOTS heeft een donatie van EUR 1000 gedaan om hierin te ondersteunen. De hoop is dat het dier er helemaal bovenop komt zodat hij een rehabilitatietraject kan volgen en wellicht terug kan keren in de natuur.
Marmerkatten zijn zeldzame katten die zelden worden gezien. Het is de eerste keer dat het team van JAAN deze katachtige aantrof tijdens een inval. De Marmerkat is een zeldzame bosbewoner, wiens status in het wild kwetsbaar is, mede door ontbossing van zijn leefgebied (vooral tropisch regenwoud). De Marmerkat dankt zijn naam aan de als marmer gespikkelde vacht, die sterk doet denken aan de vacht van de Nevelpanter. Hij is ongeveer even groot als een flinke huiskat (weegt ongeveer twee-vijf kilo) maar zijn staart is aanzienlijk dikker en langer en beslaat ca. 2/3 van de lichaamslengte.
Zoals gezegd wordt de Marmerkat zelden gezien en is er dus ook nog niet veel over bekend. Schattingen uit 2007 gaan uit van minder dan 10.000 dieren die vooral leven in tropisch regenwoud in Zuidoost Azië zoals Indonesië, Thailand, India en Nepal. Men gaat ervan uit dat de aantallen dieren sterk afnemen vooral doordat zijn leefgebied verdwijnt. Ook de illegale handel is een bedreiging; de vacht van het dier is enorm gewild alsook lichaamsdelen welke gewild zijn in traditionele medicijnen.
In 2024 stond in ons project ‘kleine kattensoort‘ de Luipaardkat centraal. Een dier dat veelvuldig illegaal verhandeld wordt. Wij ondersteunden dat jaar de wildlife unit van JAAN en konden door donaties EUR 7962,- overmaken.