De nevelpanter is een mysterieuze katachtige die zich schuilhoudt in de bossen van Zuidoost-Azië. Deze kat was en is voor de wetenschap nog steeds verwarrend. Dit komt door het uiterlijk en het skelet omdat de deze panter lijkt op een kruising tussen een grote en een kleine katachtige. Ook blijkt dat de nevelpanters van de Indonesische eilanden een aparte soort vormen maar zeer nauw aan deze nevelpanter verwant zijn. De nevelpanters van de Indonesische eilanden worden Sundalandpanters genoemd. Nevel- en Sundalandpanters zijn niet nauw verwant aan de ‘gewone’ luipaard. Door de lange staart heeft de nevelpanter een eekhoornachtige behendigheid net zoals de margay van Zuid-Amerika. De nevelpanter behoort samen met de Sundalandpanter tot het geslacht Neofelis.
Neofelis nebulosa.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Slechts zeven nevelpanters zijn ooit uitgerust met een GPS-halsband om hun territoria in kaart te brengen waarvan de meesten in Thailand en Nepal. Over het algemeen genomen is er nog niet veel bekend over de territoria.
De nevelpanter leeft teruggetrokken en er is weinig over bekend. Vermoed wordt dat de nevelpanter alleen leeft en voornamelijk ’s nachts actief is. Activiteiten spelen zich overwegend in de bomen af. Toch zijn er ook aanwijzingen dat een groot deel van de tijd op de grond wordt doorgebracht en soms bewonen ze omgevingen zonder hoge bomen. In gevangenschap bakenen nevelpanters hun territorium af door bijvoorbeeld urine te sproeien en hun kop tegen uitstekende objecten te wrijven. Vermoedelijk worden deze gewoonten ook gebruikt om hun grondgebied in het wild te markeren. Nevelpanters brullen niet zoals de tijger, leeuw, jaguar en luipaard (de grote katten van het geslacht Panthera), maar spinnen net als de cheeta. Daarnaast hebben ze een breed scala aan geluiden zoals sissen, grommen, kreunen en snuiven.
Bij biologen bestond lange tijd verwarring of de nevelpanter nu wel of niet tot de grote katten gerekend moest worden. Sinds begin 2007 wordt de nevelpanter ingedeeld bij de grote katten ondanks dat deze kat niet brult maar spint.
Potentiële partners moeten al op jonge leeftijd kennis maken – dit verhoogd het aantal succesvolle paringen. Gebeurt dit later, op volwassen leeftijd, dan kan het mannetje het vrouwtje doden. Dat is één van de redenen waarom fokken in gevangenschap lange tijd lastig bleek omdat hier geen rekening mee werd gehouden.
Vrouwtjes kunnen elk jaar een nest hebben.
Wijze van jagen:
De nevelpanter is een uitstekende klimmer die veel prooien in de bomen vangt. De korte, flexibele, grote poten en scherpe klauwen vormen hiervoor uitstekend gereedschap. Ondersteboven, met de kop naar beneden, de boom uit is geen probleem.
Men denkt dat de prooien meest boom- en landzoogdieren zijn zoals:
IUCN Rode Lijst: Vulnerable (kwetsbaar).
CITES Appendix: I.
Dit betekent dat het om een diersoort gaat die met uitsterven wordt bedreigd. Handel in deze diersoort is niet toegestaan (slechts in zeer uitzonderlijke gevallen).
De nevelpanter is officiëel beschermd door de wet in bijna het gehele verspreidingsgebied. Jagen is verboden (in Laos is de jacht beperkt). In de praktijk blijkt dit echter moeilijk te handhaven. De nevelpanter leeft veelal in beschermde gebieden zoals nationale parken wat voor deze kat gunstig is.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de nevelpanter?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
In 2021 begonnen wij met ons nieuwe project ‘kleine kattensoort’. De gedachte
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl