Een recent nieuwsbericht. 12 tijgers en 3 luipaarden zijn gered van een zogenaamde tijgerfarm in Noord Thailand. Het betrof een illegale farm en de dieren waren voorbestemd te eindigen in de illegale handel – dit gebied (onderdeel van de Golden Triangle) staat daar berucht om. Deze 15 dieren waren er zo slecht aan toe dat ze direct vervoerd werden naar Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT). Maar er zitten nog veel dieren op deze farm die in een later stadium vervoerd zullen worden.
Ik durf er mijn beide handen voor in het vuur te steken dat deze dieren zijn gefokt en worden verhandeld voor hun botten. Beide dieren zijn geliefd in traditionele Chinese medicijnen (TCM) en worden daarom gestroopt uit het wild of gefokt op deze vreselijke farms.
Het bericht maakt me vanuit meerdere reden boos en verdrietig. Allereerst de dieren zelf; je kunt niet naar deze foto kijken zonder dat je hart breekt. Hoe is het mogelijk dat deze majestueuze wilde dieren verworden zijn tot consumptiemiddel? Het maakt me ook boos omdat nu WFFT verantwoordelijk is voor hun welbevinden. Vaak moeten deze opvangcentra alle zeilen bijzetten om hiervoor financiën te vinden. Het blijft dweilen met de kraan open zo.
Als laatste ben ik boos omdat ik simpelweg niet begrijp waarom dit kan blijven voortduren. Dieren zoals tijgers en luipaarden zijn in de hoogste graad beschermd middels wereldverdragen zoals CITES. Handel in deze dieren is veelal onmogelijk. En toch gebeurt het. En dit wordt vooral gedreven doordat de dieren gewild zijn als ingrediënt in traditionele medicijnen en dan vooral traditionele Chinese medicijnen (TCM). Diverse onderzoeken maken duidelijk dat illegale handel gedreven door de vraag komende uit TCM, aanzienlijk is. En toch is hier heel weinig aandacht voor.
Intussen zet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterk in op traditionele medicijnen. Uiteraard verschuilt ze zich hierbij en stelt ze dat ze geen voorstander is van het gebruik van bedreigde, wilde dieren in dit soort medicijnen (waartoe overigens ook voedingssupplementen, voedsel en cosmetica producten horen). Lege woorden want de handel neemt alleen maar toe, mede doordat het gebruik van traditionele medicijnen wereldwijd toeneemt. Nog sterker; China is een groot promotor van TCM en stelt het zelfs centraal in hun vijfjarenplannen. Er zijn tenminste 45 erkende TCM producten te koop in China die luipaard ingrediënten bevatten.
Daarom voert SPOTS een lobby op dit onderwerp. Wij vinden dat onze verantwoordelijke Minister (VWS) bij de WHO moeten aandringen op een ferme uitspraak tegen dit soort gebruik. Wij vinden ook dat er veel meer aandacht moet gaan naar dit onderwerp tijdens CITES overleggen waar de (illegale) handel in wilde bedreigde dieren wordt besproken. Als dat niet gebeurt, zo vrezen wij, zal de druk op wilde dieren (gefokt en in het wild) onverminderd groeien. Dit soort berichten sterken ons om door te zetten voor aandacht op dit onderwerp, dus ook in 2024.
Simone Eckhardt, stichting SPOTS
Lees het hele bericht hier.
Indien u het WFFT financieel wilt ondersteunen, kunt u hier klikken.
Foto: Salamas was een van de 15 dieren die als eerste gered werden. De meeste dieren konden verdoofd en zo vervoerd worden. Maar Salamas was er te slecht aan toe en men vermoedde dat het dier een verdoving niet zou overleven. Zij werd daarom met voer in een vervoerskist gelokt. Overigens zijn de laatste berichten dat Salamas eet en ze langzaam lijkt aan te sterken. Copyright: WFFT (Wildlife Friends Foundation Thailand).