Recent werden wij geattendeerd op een uitzending van ‘Ewoud in de verslavingskliniek’. In deze serie, die te zien is op Videoland, volgt Ewout Genemans enkele Nederlanders met een verslaving tijdens hun behandeling in Zuid-Afrika. In een van de uitzendingen was te zien hoe deelnemers aan dit programma op bezoek gingen bij een organisatie waar ze contact kunnen hebben met cheeta’s.
Dit soort excursies zijn onacceptabel. Zo worden de dieren al op jonge leeftijd bij de moeder weggehaald om ze zo te laten wennen aan mensen. Dat is dierenleed. Het is uiteraard ook volstrekt abnormaal om als mens interactie te hebben met een wild dier als de cheeta.
Daarnaast geeft dit soort beelden het idee dat cheeta’s ‘leuke’ huisdieren zijn. Dit is een van de redenen waarom er een enorme illegale handel in deze dieren bestaat. Ze worden uit het wild weggeroofd en vervolgens illegaal verkocht aan mensen die het een ‘schattig’ dier vinden. Deze illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor cheeta’s in het wild.
Wij hebben daarop samen met Stichting AAP en World Animal Protection Nederland een brief gestuurd naar de redactie van Ewoud. En hebben ook contact opgenomen met de verslavingskliniek. Wij gaan altijd uit van de beste intenties van mensen en organisaties en gaan ervan uit dat het dierenleed achter dit soort excursies wellicht onbekend is. Vandaar dat we graag het contact aangaan en niet direct kiezen voor publieke berichtgeving.
De verslavingskliniek heeft daarop netjes contact opgenomen en aangegeven dat zij deze dagbesteding uit hun programma zullen halen – waarvoor hulde! Helaas hebben wij geen reactie ontvangen op onze gezamenlijke brief van de redactie van Ewoud. Onbegrijpelijk vinden wij dit. De Nederlandse maar ook Zuid-Afrikaanse reisbranche heeft richtlijnen opgesteld waarbij dit soort excursies betiteld worden als ‘onacceptabel’. Wij vinden het bijzonder dat redacties van tv- programma’s niet op de hoogte zijn van dit soort richtlijnen. Het lijkt ons dat voorafgaand aan een productie, de nodige research wordt gedaan.
Wij vinden dat omroepen, streamingsdiensten, producenten en programmamakers, verantwoordelijk zijn voor de context waarin dit soort beelden uitgezonden worden. Door deze beelden zonder context uit te zenden, dragen zij (onbedoeld) bij aan de normalisatie van dergelijke praktijken.
Foto: helaas bestaan er nog steeds organisaties waarbij interactie met dieren zoals cheeta’s worden aangeboden. Dit is geen feest voor de dieren in kwestie alsook geeft het de boodschap af dat wilde dieren ‘leuke’ huisdieren zijn. Dit leidt in het geval van de cheeta tot een grote illegale handel waarbij welpjes uit het wild worden gehaald en illegaal worden verhandeld omdat er mensen zijn die ze graag als huisdier willen hebben.
Dit is de redenen waarom SPOTS jarenlang een lobby heeft gevoerd bij de Nederlandse reisbranche (de ANVR) voor richtlijnen rondom dit soort excursies. Die zijn er ook gekomen en daarom onbegrijpelijk dat producenten van tv-programma’s, zich hiervan niet bewust zijn. Voor meer informatie over dit soort excursies en het dierenleed erachter, kijk op onze website knuffelfarms.nl die geheel in het teken staat van dit onderwerp.
Copyright foto: Bloodlions