Knuffelfarms zijn projecten waar je als toerist of vrijwilliger in nabij contact kunt komen met wilde dieren. In Afrika kun je bijvoorbeeld op de foto of wandelen met leeuwen, tijgers en cheeta’s en in Thailand kan dit met tijgers. Het lijkt zo leuk maar vaak schuilt er een hoop dierenleed achter deze projecten. Ze hebben weinig tot niets te maken met natuurbescherming. Dieren zoals leeuwen zijn slechts beperkt knuffelbaar en de vraag is dan ook: waar eindigen de dieren als ze volwassen zijn geworden.
Knuffelfarms – projecten waar je in nabij contact kunt komen met wilde dieren zoals leeuwen
Canned hunting is een specifieke vorm van jacht waarbij een jager van dichtbij een trofee kan doodschieten. Vandaar de term ‘canned hunting’ wat vrij vertaald staat voor ingeblikt jagen (kant en klaar). De jager weet bij deze vorm van jacht zeker dat hij prijs schiet omdat het dier niet kan ontsnappen en is opgesloten in een afgesloten ruimte. De dieren in kwestie zijn vaak leeuwen die in hun vroegere leven ingezet zijn als knuffelwelp op knuffelfarms. Ze kennen door hun verleden geen angst voor mensen. Dat maakt dat deze leeuwen gemakkelijk benaderbaar zijn voor de jager.
Omdat leeuwen pas bejaagd worden als ze volwassen zijn geworden, ‘kosten’ de dieren tot die tijd de fokkers alleen maar geld. Dat wordt ondervangen door de dieren eerst in te zetten als knuffelwelp. Toeristen en vrijwilligers kunnen, tegen betaling, met jonge dieren knuffelen, ze de fles geven, met ze op de foto en met ze wandelen. Zodra de welpen hier te groot voor zijn geworden, gaan ze terug naar de fokker. Om daar in een hok te wachten op een jager. Deze ‘knuffelfarms’ vormen de voedingsbodem voor het in stand houden van canned hunting.
Een sterk opkomend nieuw verschijnsel is de bottenhandel. In Azië worden van oudsher lichaamsonderdelen van dieren in medicijnen gebruikt. Dit zou heilzaam werken tegen allerlei kwalen en ziektes. De tijger werd (en wordt) hiervoor veel gebruikt. Maar omdat de tijger bijna uitgestorven is en de handel aan banden gelegd, moet gezocht worden naar een alternatief. Die wordt gevonden in leeuwenbotten. De Zuid-Afrikaanse Regering wil aan de vraag van Azië tegemoet komen door vanaf 2017 jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen te exporteren. De cyclus van exploitatie voor de gefokte leeuw is daarmee compleet: eerst ingezet als knuffelwelp, vervolgens doodgeschoten door een jager en zijn botten geëxporteerd naar Azië.
Wij hebben als SPOTS een voorlichtingsfilmpje gemaakt over knuffelfarms en canned hunting. Dat ziet u hieronder.
Begin 2009 begon SPOTS met een lobby in de reisbranche en een voorlichtingscampagne over knuffelfarms. In 2014 lanceerden wij ook een specifieke website die ingaat op deze onderwerpen. Deze tweede SPOTS-website belicht specifiek deze onderwerpen en nieuws hierover in detail. Meer info over dit onderwerp kunt u op deze site terugvinden: www.knuffelfarms.nl
Bekijk hier onze Knuffelen met roofdieren is GEEN natuurbescherming
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
The African Journal of Ecologie publiceert in januari 2019 heel bijzonder nieuws:
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl