Vrijwilligerswerk met wilde katten in Zuidelijk Afrika. Je doet goed werk, het is spannend, het geeft voldoening. Maar er zijn wel wat zaken waar je op moet letten om de juiste keuze te maken.
Veel projecten draaien zonder overheidssteun. Daarom zijn ze – veelal stichtingen – afhankelijk van donaties. Projecten hebben wel veel geld nodig en daarom is de vrijwilligersbijdrage ECHT nodig. Daarnaast kost het de nodige tijd (en dus geld) om vrijwilligers in te werken en wegwijs te maken.
SPOTS vindt het belangrijk dat vrijwilligers aan de slag gaan op plekken waar daadwerkelijk iets gedaan wordt voor natuurbescherming. Interactie met dieren is een unieke ervaring maar dat moet altijd ondergeschikt zijn aan het doel: daadwerkelijke natuurbescherming. Helaas zijn er projecten waar niet goed te zien is of het alleen om natuurbescherming gaat of dat er ook andere belangen een rol spelen. Dat is vaak moeilijk vast te stellen als je op zoek gaat naar een plek om als vrijwilliger aan de slag te gaan.
Veel vrijwilligersprojecten worden aangeboden waarbij je als toerist of vrijwilliger in contact kunt komen met welpen. Je kunt met welpen wandelen, knuffelen, de fles geven etc. Wij noemen dit soort projecten knuffelfarms. De vraag is wat dit soort activiteiten uiteindelijk bijdragen aan natuurbescherming.
Knuffelfarms zijn plaatsen waar je als toerist of vrijwilliger in nabij contact kunt komen met wilde dieren. In Afrika kun je bijvoorbeeld op de foto of wandelen met leeuwen en in Thailand kan dit met tijgers. Deze dieren worden specifiek gefokt en de projecten vertellen er prachtige verhalen bij over hoe dit bijdraagt aan natuurbescherming.
Het lijkt zo leuk, maar vaak schuilt er een hoop dierenleed achter deze projecten. Daarbij is het zeer de vraag waar de gefokte dieren uiteindelijk eindigen. Velen van hen eindigen in de canned hunting, een specifieke vorm van jacht. Deze projecten hebben weinig tot niets te maken met natuurbescherming.
Eigenlijk is een belangrijke vuistregel: als een plaats altijd jonge welpen heeft en/of jij als toerist of vrijwilliger in nabij contact kunt staan met dieren zoals leeuwen, is het een knuffelfarm. Echte natuurbeschermingsorganisaties of opvangcentra minimaliseren het contact tussen dier en mens namelijk zoveel mogelijk. Zeker als gesteld wordt dat een dier ooit uitgeplaatst wordt, is contact met mensen heel vreemd. Op die manier went een dier namelijk aan mensen en dat is nu juist niet de bedoeling.
Meer over dit onderwerp kun je lezen op onze pagina Knuffelfarms en canned hunting.
Veel organisaties hebben zich inmiddels uitgesproken tegen interactie tussen wilde katten en mensen.
Het is goed als vrijwilliger of toerist kritisch te zijn op plaatsen waar je in direct contact met dieren kunt staan. Heb je vragen of twijfel, dan kun je altijd contact met SPOTS opnemen via het contactformulier.
Er zijn veel projecten waar je als vrijwilliger aan de slag kunt. Stichting SPOTS kan in ieder geval van een aantal projecten garanderen dat zij bijdragen aan natuurbescherming. Dat zijn bijvoorbeeld Cheetah Conservation Fund, Cheetah Conservation Botswana, Action for cheetah’s en N/a’an ku sê. (Links naar deze projecten vind je onder aan deze pagina).
Uiteraard zijn er nog vele andere projecten waar je op een verantwoorde manier aan de slag kunt. Op onze website www.knuffelfarms.nl kun je meer lezen over projecten voor vrijwilligers. Ook op de Facebookpagina Volunteers Africa be Aware kun je veel informatie vinden over vrijwilligersprojecten. Zij hebben projecten ingedeeld in ’the good, bad and ugly’.
Meer informatie over:
Vrijwilligerswerk bij Cheetah Conservation Fund
Vrijwilligerswerk bij Cheetah Conservation Botswana
Vrijwilligerswerk bij Action for Cheetah’s
Vrijwilligerswerk bij N/a’an ku sê
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Luipaarden staan bekend als allrounders; dieren die zich weten aan te passen
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl