Op woensdag 7 juni 2023, plaatste Dagblad Trouw een opiniestuk geschreven door Simone van stichting SPOTS en Ingrid van Bears in Mind. Het gaat over de Belt and Road Initiative (BRI) waarbij ook Chinese traditionele geneeskunde ingezet wordt als exportmiddel. En dat is, aldus SPOTS en Bears in Mind, slecht nieuws voor de natuur. Het stuk is ook te lezen via deze link.
SPOTS voert een actieve lobby in de Nederlandse politiek alsook in de EU om het onderwerp traditionele Chinese medicijnen (TCM) te belichten. Het gaat ons dan om het gebruik van wilde, bedreigde dieren in een gedeelte van TCM. Zoals het luipaard, een van onze focusdieren.
Tenminste 1000 luipaarden nodig voor 1 product……
Het luipaard wordt meer en meer gezien als vervanger van de tijger en in diens kielzog worden nu ook andere grote katten zoals sneeuwluipaard, leeuw en jaguar, gestroopt voor de vraag vanuit TCM. Het gaat om ernstig bedreigde diersoorten die veelal middels CITES verdragen, beschermd zijn. Hierdoor is legale handel vaak niet mogelijk en dus gaat het hier veelal om illegale handel.
En deze handel is enorm. Recent onderzoek maakte duidelijk dat voor 1! product, Hongmao medicinale wijn, jaarlijks tenminste 1000 luipaarden nodig zijn. Alleen al tussen 2006 en 2020, zouden voor dit product alleen al 14.000 luipaarden nodig zijn geweest. Dat zijn enorme hoeveelheden waardoor het vermoeden is dat het hier gaat om illegale handel in luipaarden, die hiervoor dus op grote schaal gestroopt worden.
Enorme impact op luipaarden
Recent berichtten onderzoekers dat de Achterindische panter (Indochinese leopard) ‘functionally extinct’ is in Cambodja. Dat betekent dat er wellicht nog een enkel individu rondloopt in het land maar dat je niet meer kunt spreken van een levensvatbare populatie. De hele populatie wordt inmiddels gezien als ernstig bedreigd met geschatte aantallen van 900-2500 luipaarden waarvan er 400-1000 volwassen zijn. Belangrijke redenen voor deze afname: illegale handel waarbij TCM een belangrijke drijver blijkt. Aldus de Cat Specialist Group van IUCN;
Targeted poaching for wildlife trade is probably the greatest factor that contributed to the recent range collapse of Leopards in South-east Asia. Leopard parts are used as substitutes for Tiger parts for medicinal purposes in China and South-east Asia, and Leopard skins are highly sought after as luxury items (J. F. Kamler pers. obs.).
Gelukkig steeds meer aandacht
SPOTS voert al enige jaren een actieve lobby in de politiek en media, om zo meer aandacht voor dit onderwerp te genereren. We zijn daarom superblij met het geplaatste opiniestuk in de Trouw. Alsook met de recente gestelde Kamervragen van Partij voor de Dieren. In december vorig jaar werden door de Tweede Kamer reeds twee moties aangenomen waarmee TCM prominent op de radar werd gezet. Maar dan blijft het nog wel zaak dat de vinger aan de pols wordt gehouden. Schriftelijke Kamervragen helpen daarbij.
Meer weten over onze lobby in de politiek? Dat kan via deze link.