In 2021 begonnen wij met ons nieuwe project ‘kleine kattensoort’. De gedachte erachter is dat vele, vaak kleinere katten, onbekend en dus veelal onbelicht blijven. Terwijl ook zij, net als hun grotere familieleden, vaak onder grote druk staan. Gedurende het jaar zullen wij met regelmaat leuke feitjes over de kat van het jaar op onze social media kanalen plaatsen. We zullen dan ook financieel een project ondersteunen welke zich voor dat specifieke dier inzet. In 2023 staat de Andes kat centraal.
Eh Andes kat?
Als je nog nooit van de Andes kat hebt gehoord, ben je niet de enige. Deze prachtige dieren zijn één van de zeldzaamste, meest ongrijpbare wilde katten ter wereld. Dit dier is zelden fysiek waargenomen en natuurbeschermers zijn vooral afhankelijk van cameratraps om inzichten in het dier te krijgen. De Andes kat leeft namelijk vooral in onherbergzaam en afgelegen gebied, verspreid over vier landen in Zuid-Amerika.
Andes katten zijn onmiskenbaar schattig en ongeveer zo groot als een gemiddelde huiskat maar door hun dikke vacht (nodig in een extreme leefomgeving) en lange, geringde staart, lijken ze groter. De staart is opmerkelijk want die neemt zo’n 65-75% van de hele lengte van het dier in beslag. De staart is van enorm belang voor de jacht en helpt bij het houden van evenwicht en behendigheid terwijl de dieren jagen in bergachtig, rotsachtig terrein.
De Andes kat wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd. Geschatte aantallen gaan uit van minder dan 1400 katten wat het tot een van de meest bedreigde kattensoorten wereldwijd maakt. Op de IUCN rode lijst van bedreigde diersoorten wordt de Andes kat geclassificeerd als ‘endangered’ met als trend ‘afnemend’.
Steun aan Andean Cat Alliance
Dit jaar ondersteunen wij in dit project de Andean Cat Alliance (Alianza Gato Andino, or AGA). Een organisatie die in 1999 werd opgericht door natuurbeschermingsprofessionals uit Argentinië, Bolivia, Chili en Peru; over deze vier landen strekt het leefgebied van de Andes kat zich uit. Gezamenlijk werken ze aan gecoördineerde acties voor het behoud van de Andes kat en zijn leefgebied. Meer informatie over AGA is te vinden op hun website of social media pagina’s, Facebook en Instagram.
Tussenstand giften Andes kat
Tot op heden is er via SPOTS ruim EUR 3500,- voor de Andeskat gedoneerd. De giften worden ingezet om cameratraps mee te kopen. Wij blijven uiteraard actie voeren voor deze kat en ook zullen wij met regelmaat inkomsten uit de Doelshop voor dit dier inzetten. Uiteraard zullen wij ook veelvuldig leuke weetjes, filmpjes en foto’s over dit dier plaatsen op onze social media kanalen. Op YouTube hebben wij een afspeellijst gemaakt voor de Andes kat; je kunt je (gratis) abonneren op ons kanaal waardoor je automatisch bericht krijgt wanneer wij nieuwe filmpjes geplaatst hebben.
Wil jij de Andes kat ook helpen?
Doe dan een eenmalige gift, bijvoorbeeld via iDeal, op deze website. Je kunt aangeven specifiek voor dit dier te willen doneren. En ontvangt dan regelmatig updates en een mooie infosheet over dit dier. Je kunt ook helpen door onze social media posts te delen op je eigen socials. Zoals gezegd; de Andes kat is bij veel mensen onbekend. Om dit dier te kunnen helpen, moeten allereerst meer mensen weten over zijn bestaan. Tot slot kun je helpen door, indien je soms online aankopen doet, te shoppen via Doelshop. Via Doelshop.nl kun je shoppen bij honderden bekende webshops (Zalando, ZooPlus, Bol.com, Mediamarkt, ICI Paris XL, Coolblue, Thuisbezorgd, Albert Heijn, Booking.com etc.). Er gaat per aankoop een donatie naar een goed doel dat je zelf kunt kiezen. Wij hopen uiteraard dat dit Stichting SPOTS wordt! Meer informatie over Doelshop lees je hier.
Meer weten over dit project? Bezoek dan onze projectpagina op deze website. Meer weten over de Andes kat zelf? We hebben beschrijvingen gemaakt van alle 41 kattensoorten waaronder dus de Andes kat. Deze vindt u via deze link. Last but not least; we hebben ook spreekbeurtmateriaal ontwikkeld over alle wilde katten. Deze is gratis te downloaden op deze pagina.
Foto: de Andes kat wordt zelden gezien en inzichten in de leefwijze van het dier komen vooral van cameratraps. Met onze steun kan AGA nieuwe cameratraps aanschaffen.