In 2021 begonnen wij met een nieuw project waarbij alles draait om een kleinere kattensoort. Er zijn wereldwijd maar liefst 40 wilde kattensoorten (41 als je onze huiskat meerekent). Het is voor ons onmogelijk om continue aandacht te vragen voor hen allemaal alsook om op constructieve wijze, projecten te ondersteunen die zich voor die soort inzetten. Vandaar dat onze focusdieren de cheeta, luipaard en leeuw zijn. Voor deze dieren voeren wij een actieve lobby in o.a. de politiek en ondersteunen wij projecten die zich voor deze dieren inzetten. Maar er blijven dan vele kattensoorten over die hulp ook hard nodig hebben. Zeker de kleine kattensoorten blijven vaak onbelicht mede omdat ze veelal onbekend zijn bij het grote publiek. Middels ons project ‘kleine kattensoort‘ proberen wij hierin verandering te brengen. Gedurende een jaar zullen wij naast onze focusdieren met regelmaat aandacht vragen voor een kleinere kattensoort. We zullen dan ook een project ondersteunen dat zich voor dat dier inzet.
Afscheid van de Andes kat
2023 stond in teken van de Andes kat. Bij veel mensen onbekend maar onder zware druk; schattingen gaan uit van minder dan 1200 volwassen dieren. Dit jaar ondersteunden wij de Andean Cat Allianze (AGA) die met onze hulp cameratraps zullen aanschaffen. Deze zijn van onmisbare waarde om meer over dit dier te weten te komen aangezien het leefgebied van dit dier zich uitstrekt over maar liefst vier landen in Zuid-Amerika. Zijn leefgebied is daarnaast vaak moeilijk begaanbaar.
In totaal kunnen wij EUR 8700 overmaken aan AGA. Een super mooi bedrag waarvoor we iedereen willen bedanken!
2024 – in teken van de Luipaardkat (Bengaalse kat)
In 2024 stellen wij de Bengaalse kat (Luipaardkat) centraal en zullen wij het Sumatra Wildlife Center (SWC) ondersteunen. Het SWC is onderdeel van Stichting JAAN (Indonesië). Het wildlife opsporingsteam van JAAN spoort illegale handel in wilde dieren op en neemt met regelmaat dieren in beslag, ook Luipaardkatten. Deze zijn gewild als huisdier of als ingrediënt in traditionele medicijnen; beide onderwerpen waar wij als SPOTS actief op zijn. De inbeslaggenomen dieren komen vervolgens terecht bij het Sumatra Wildlife Centre – indien mogelijk worden ze uitgeplaatst in het wild. Met uw gift wordt het werk van SWC ondersteund, alsook hun strijd tegen wildlife crime.
Meer over dit project kunt u lezen via deze link.
Helpt u mee?
Middels een eenmalige gift via deze website kunt u dit project ondersteunen; u kunt aangeven specifiek voor dit project te willen doneren. U ontvangt dan een mooie infosheet over dit schitterende dier en met regelmaat updates. U kunt ook helpen door posts die wij met regelmaat zullen plaatsen over dit dier op onze socials te delen.
Foto: de Luipaardkat komt in diverse leefomgevingen voor en kan er hierdoor erg anders uitzien. Copyright The-Wildlife-Diaries