De Bengaalse kat van het vaste land (Prionailurus bengalensis) is een kleine katachtige die op het Aziatische continent leeft. De soort als geheel is zeer algemeen en wijd verspreid met uitzondering van twee ondersoorten; de Tsushimakat en Iriomotekat. Omdat de Bengaalse kat in zoveel verschillende gebieden leeft, ziet hij er, naar gelang hij leeft, vaak verschillend uit.
De Bengaalse kat heeft ook een huiskamervariant die “Bengaal” wordt genoemd. Deze huiskat heeft de wilde Bengaalse kat als één van de voorouders. De Bengaalse kat wordt soms ook ‘Bengaalse tijgerkat’ genoemd. Vanwege de verwarring rond zijn naam, hanteren wij het liefst de Nederlandse vertaling van de Engelse naam van deze kat; Leopard cat (Luipaardkat). Zeer waarschijnlijk zo genoemd omdat het dier naast strepen, ook veel vlekken op de vacht heeft. Dit doet wat denken aan een luipaard maar de twee zijn geheel niet aan elkaar verwant.
De Luipaardkat staat in 2024 centraal in ons project ‘kleine kattensoort‘.
Sinds 2017 is het rondom deze kat nog iets complexer geworden. Dit komt omdat bleek dat de Luipaardkat
van het vaste land (Prionailurus bengalensis) en de Luipaardkat levend op Sundalandeilanden (Prionailurus javanensis) genetisch veel van elkaar verschillen. Zoveel zelfs dat deze twee nu als aparte soorten te boek staan. Voor meer informatie over de Sundaland luipaardkat, kun je hier terecht.
Prionailurus bengalensis. Vaak wordt dit gevolgd door de naam die die ondersoort aangeeft bijvoorbeeld Prionailurus bengalensis bengalensis.
De Luipaardkat is ongeveer zo groot als een flinke huiskat maar slanker, met langere poten. Zijn kleine kop is gemarkeerd met donkere strepen die over zijn voorhoofd lopen en zijn witte snuit is kort en smal.
Kenmerkend zijn de twee donkere strepen die van de ogen naar de oren lopen – als een soort eyeliner.
De achterkant van zijn lange en ronde oren is zwart met witte vlekken in het midden. Het lichaam en de ledematen zijn overdekt met zwarte vlekken van verschillende grootte en kleur. Op de rug zie je vaak langwerpige vlekken die wat lijken op strepen – vandaar dat dit dier ook wel ‘Tijgerkat’ wordt genoemd.
Er zijn uiterlijke verschillen die bepaald worden door waar het dier leeft. Dit zorgt er voor dat de dieren in verschillende regio’s er soms net iets anders uit zien. De Luipaardkat in het Verre Oosten, heeft bijvoorbeeld wat weg van de Vissende kat, aan wie hij ook gerelateerd is.
De Luipaardkat is bijzonder omdat deze kleine katachtige een uitzonderlijk groot verspreidingsgebied heeft waarbij de verschillende typen leefgebieden zeer gevarieerd zijn. Leven nabij menselijke bewoning schijnt voor deze kat geen probleem te vormen.
Gebieden & omgeving:
Hoogte:
Hieronder zie je een kaartje van het verspreidingsgebied van de Luipaardkat van het vaste land. De kleur rood geeft het gebied aan waar het dier met zekerheid leeft, de kleur oranje geeft aan dat dit gebied is waar het dier mogelijk voorkomt, de kleur geel geeft aan dat het dier hier waarschijnlijk is uitgestorven en het grijze gebied geeft aan dat het onbekend is of het dier hier voorkomt.
Deze kat is een uitstekende zwemmer en is dan ook op de vele kleine eilandjes rond het vaste land te vinden. Over het gedrag is nog niet zo veel bekend. Er zijn veel foto’s met automatische camera’s gemaakt en er zijn diverse studies uitgevoerd waarbij ca. 20 katten van een GPS-halsband werden voorzien waarmee de tot nu bekende gegevens van deze kat zijn verkregen.
Over het voortplantingsgedrag van de Luipaardkat is niet veel bekend. Uit gevangenschap is bekend dat de dieren even moeten wennen aan een partner voordat zij willen paren.
Luipaardkatten jagen zelfs in olieplantages op knaagdieren terwijl de omringende in tact zijnde bossen hierbij worden gebruikt om te rusten en zich voort te planten.
Er worden op dit moment twee ondersoorten erkend. Omdat het leefgebied van dit dier echter enorm groot is, en deze andere eigenschappen vereisen, is het de verwachting dat er meerdere ondersoorten zijn. Hier is simpelweg nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Klik hier voor een overzicht van de ondersoorten.
Zoals eerder al gezegd, komt de Luipaardkat in veel gebieden voor. En zijn er daarom soms uiterlijke verschillen in de dieren per regio.
Wil je een spreekbeurt over de Luipaardkat houden? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
In 2024 staat de Luipaardkat centraal in ons project ‘kleine kattensoort‘.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
“Lions have basically gone functionally extinct under everybody’s nose, but nobody was
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl