De Bengaalse kat is een kleine katachtige die op het Aziatische continent leeft. De soort als geheel is zeer algemeen en wijd verspreid met uitzondering van de Tsushimakat. Dit is de Amoerbengaal van het eiland Tsushima. De Bengaalse kat behoort samen met de platkopkat, roestkat, Sundalandbengaal en vissende kat tot het geslacht Prionailurus. De Bengaalse kat heeft ook een huiskamervariant die ook “Bengaal” wordt genoemd. Deze huiskat heeft de wilde Bengaalse kat als één van de voorouders. De Bengaalse kat wordt soms ten onrechte ’tijgerkat’ (oncilla) genoemd. De oncilla is echter een katachtige van het Zuid-Amerikaanse continent. De Bengaalse kat behoort samen met de manoel, Sundalandkat, platkopkat, roestkat, Iriomotekat en vissende kat tot het geslacht Prionailurus.
Prionailurus bengalensis.
De Bengaalse kat is bijzonder omdat deze kleine katachtige een uitzonderlijk groot verspreidingsgebied heeft waarbij de verschillende typen leefgebieden zeer gevarieerd zijn. Leven nabij menselijke bewoning schijnt voor deze kat geen probleem te vormen.
Gebieden & omgeving:
Hoogte:
Deze kat is een uitstekende zwemmer en is dan ook op de vele kleine eilandjes rond het vaste land te vinden. Over het gedrag is nog niet zo veel bekend. Er zijn veel foto’s met automatische camera’s gemaakt en er zijn diverse studies uitgevoerd waarbij ca. 20 katten van een GPS-halsband werden voorzien waarmee de tot nu bekende gegevens van deze kat zijn verkregen.
Over het voortplantingsgedrag van de Bengaalse kat is niet veel bekend. Uit gevangenschap is bekend dat Bengaalse katten even moeten wennen aan een partner voordat zij willen paren.
Ze jagen zelfs in olieplantages op knaagdieren terwijl de omringende in tact zijnde bossen hierbij worden gebruikt om te rusten en zich voort te planten.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de Bengaalse kat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Cheeta’s jagen meestal overdag. Maar de dieren veranderen tijdens warmer weer hun
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl