Wij zetten ons in voor de in het wild levende katachtigen. De belangrijkste reden waarom ‘onze’ katten uitsterven ligt vooral in het feit dat hun leefgebied afneemt. Een direct gevolg hiervan is human wildlife conflict (HWC). Dieren komen op het land van mensen die veelal een gevaar in hen zien. Veel dieren worden daarom (preventief) gedood. Natuurparken kunnen hiervoor een oplossing zijn immers, in deze beschermde gebieden zijn dieren over het algemeen veilig. Toch geloven wij dat natuurparken alleen niet DE oplossing zijn.
Veel van ‘onze’ katten leven juist buiten Nationale parken, op land van boeren. Deze dieren zijn niet geholpen bij natuurparken alleen. Daarnaast moeten natuurparken afgeschermd worden door (elektrische) hekken. Dat kost veel geld en daarna vergt het veel onderhoud. En geld is vaak iets wat veel landen waar wij actief zijn, niet hebben. Ook raakt de genenpoel verkleind in een afgesloten gebied en moet de mens vaak actief ingrijpen om te voorkomen dat de balans in dit gebied verstoord wordt. Kortom: zo’n gebied moet dan door de mens gereguleerd gaan worden wat soms leidt tot het afschieten van dieren omdat er ’teveel’ dieren in een gebied leven omdat ze niet meer kunnen migreren door het hekwerk.
Uiteraard zijn wij niet tegen afgeschermde natuurparken. Maar dit op zich is in onze ogen niet voldoende. Gestreefd moet worden naar mogelijke verbindingen (corridors) tussen beschermde gebieden zodat dieren kunnen migreren waardoor ingrijpen van de mens minder noodzakelijk wordt. Alsook in samenwerking met de lokale bevolking zodat er een grotere tolerantie ontstaat naar wildlife.
Daarnaast gelooft SPOTS dat het ontzettend belangrijk is om te streven naar een scenario waarbij roofdieren ook buiten beschermd gebied getolereerd worden. Zoals gezegd: veel van ‘onze’ dieren leven vooral op boerenland. De luipaard en cheeta bijvoorbeeld leven vooral buiten beschermd gebied. De cheeta zeker gedijt niet in een natuurpark. Ze verliest het altijd van grotere en sterkere roofdieren. Wil je dit dier een toekomst geven, zul je juist moeten samenwerken met de lokale bevolking op wiens land dit dier het liefste leeft. Dit laatste is iets waar SPOTS vooral mee bezig is. Zo bouwen wij bijvoorbeeld veekralen voor boeren. Hier kunnen zij hun vee veilig opsluiten zodat deze veilig zijn voor aanvallen van roofdieren. Dat leidt uiteindelijk tot minder veeverlies en daarmee een grotere tolerantie naar wildlife.
Wij ondersteunen kleinschalige lokale projecten die samenwerken met de lokale bevolking. Klik hier voor een overzicht van de projecten die wij ondersteunen.
Voorlichting in onze ogen is wellicht het meeste essentiële in natuurbescherming omdat het leidt tot bewustwording. Wat we niet kennen, dat kunnen we ook niet waarderen. En daar kunnen we dan dus ook niet van houden. Waar we niet van houden, daar investeren we niet in.
Zowel de projecten die wij ondersteunen als wijzelf hechten veel waarde aan educatie en voorlichting. SPOTS is daarom ook erg actief in Nederland zelf op dit gebied. Zo geven wij regelmatig gastcollege’s op scholen en zijn we aanwezig tijdens evenementen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u hier meer lezen.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Het mooie aan SPOTS is dat wij steun geven aan veel kleinere
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl