De officiële doelstelling van stichting SPOTS is de bescherming van wilde katachtigen in hun natuurlijke leefgebied. Omdat er maar liefst 40 wilde kattensoorten zijn, is het teveel om ons voor hen allemaal structureel in te zetten. Vandaar dat onze focusdieren de cheeta, luipaard en leeuw zijn. Voor deze dieren voeren wij een actieve lobby en ondersteunen wij projecten die zich voor deze dieren inzetten.
Omdat alle wilde katten echter onder druk staan, wilden we heel lang ook iets doen voor de overige, kleine, kattensoorten. En in 2021 begonnen we met dit nieuwe, jaarlijks terugkerende, project. Dat jaar stond de Manul (Pallas kat) centraal en ondersteunden wij het Daursky Biosphere Reserve in Rusland, op de grens met Mongolië. Hier leeft een belangrijke groep Manuls.
In totaal konden we EUR 5300,- overmaken voor de wilde Manuls! Hiermee werd een educatieboek, een educatieve folder en cameratraps aangeschaft. Wij willen alle gevers bedanken voor de support van dit schitterende dier!
De Manul wordt ook wel Pallas kat genoemd. Deze naam komt van zijn ‘ontdekker’, de Duitser Peter Pallas. Pallas werd op uitnodiging van Catharina de Grote professor aan de Wetenschappelijke Academie in Sint-Petersburg. Hij leidde expedities en beschreef allerlei soorten dieren; hij vermeldde de Pallas kat in 1776. Een aantal dieren is als eerbetoon naar hem vernoemd vandaar dat de Manul ook wel bekend staat als Pallas kat.
De Latijnse naam van de Pallas kat (Manul) is ‘Otocolobus manul’. Niet heel erg vleiend want Otocolobus staat voor ‘the ugly eared’ dus feitelijk betekent de naam ‘de kat met de lelijke oren’. De Manul is inderdaad redelijk uniek in voorkomen. Zo staan zijn oren in tegenstelling tot de meeste katachtigen, niet bovenop zijn hoofd maar feitelijk naast zijn hoofd. Zoals alles in de natuur is dat niet zonder redenen; de Pallas jaagt vooral op vlaktes via hinderlagen. Dan is het handig als je oren niet uitsteken. Andere kenmerken die hem karakteriseren: zeer lange en dikke vacht, korte poten en een beetje een bozige uitstraling. Hij wordt soms wel de ‘meest chagrijnige kat ter wereld’ genoemd en zou voorbeeld hebben gestaan voor de internet hit wijlen ’the Grumpy cat‘. Op ons YouTube kanaal hebben wij diverse filmpjes geplaatst van de Manul zoals deze.
Manuls leven in Centraal-Azië, van West Iran tot West-China. Ze leven daar op de steppes en in rotsachtig gebied, vaak op grote hoogte. Het leefgebied van de Pallas kat is extreem te noemen. In het gebied waar hij leeft kan het zowel 38°C tot -43°C worden. Maar gelukkig is de kat goed aangepast aan deze omstandigheden. Zo heeft hij een enorm dikke vacht. Geen andere kat heeft een vacht met zulke lange haren. Zelfs de voetzolen zijn behaard, handig tegen de kou! De wintervacht is een stuk dikker dan de zomervacht en ook de kleur verandert in de seizoenen. In de zomer hebben ze meestal meer bruintinten in hun vacht dus ze camoufleren als het ware mee met de natuur.
De Manul is meestal te vinden in rotsachtige gebieden, ravijnen en open steppes. Hier is hij goed te camoufleren; hij smelt als het ware samen met zijn leefomgeving. In gebieden met heel veel sneeuw komt hij liever niet.
Hoewel de Manul niet direct wordt gezien als ernstig bedreigd, zijn er wel zorgen. Hun territoria zijn groot maar door afname van leefgebied, wordt dat steeds kleiner wat een impact heeft op het dier. Daarnaast wordt er nog op grote schaal gejaagd op de Pallas vanwege zijn vacht (hoewel dat in de meeste landen waar hij leeft, verboden is). Ook zijn er bewijzen dat lichaamsonderdelen van het dier verwerkt worden in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Ook vergiftiging is een belangrijke doodsoorzaak. Het gaat dan vooral om vergif dat door boeren wordt neergelegd voor prooidieren van de Manul waardoor hij zelf ook sterft. Last but not least zorgen honden met regelmaat voor dode Manuls. Zij vallen de dieren aan en doden ze. Het door ons ondersteunde project is daarom bezig met een educatiecampagne om mensen hierover beter voor te lichten.
Wij ondersteunden het Daursky Biosphere Reserve in Rusland, op de grens met Mongolië. Dit staat onder leiding van Vadim Kirilyuk, die ook betrokken is bij Manul Working Group. Op Facebook is dit project ook te volgen.
Met onze hulp kon dit project educatiemateriaal ontwikkelen en publiceren welke verspreid wordt in dorpen grenzend aan Manul gebied. Zoals boven al aangehaald, zijn honden een belangrijke factor waardoor Manuls worden gedood. Middels educatie wil men proberen dit tegen te gaan. Daarnaast financierden wij de publicatie van een boek waarin Vadim vertelt over Manul Dasha. Dasha kwam als kitten bij Vadim nadat zij door haar moeder op de steppe was achtergelaten. Wat volgde was een lange weg om Dasha uiteindelijk terug te plaatsen in de vrije natuur wat ook is gelukt. Dasha’s verhaal maakt inzichtelijk dat Manuls schitterende dieren zijn die in het wild horen. Veel mensen houden helaas nog Manuls als huisdier. Last not least ondersteunden wij cameratraps (cameravallen). Hierdoor kan Vadim nog beter in kaart krijgen hoeveel Manul’s er nog in het Reservaat leven. Op onze en zijn social media kanalen zullen wij met regelmaat foto’s plaatsen van foto’s genomen met ‘onze’ cameratraps.
Op deze website hebben wij omschrijvingen gemaakt van alle wilde katten dus uiteraard ook over de Manul. Er is ook spreekbeurtmateriaal te downloaden. Omdat dit dier centraal stond in ons jaarlijkse project kleine kattensoort, ontwikkelden wij ook een infosheet over de Manul. Ook zijn er vele filmpjes van dit dier te vinden op ons YouTube kanaal.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
SPOTS bestaat dit jaar 20 jaar. En gedurende het jaar staan we
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl