De officiële doelstelling van stichting SPOTS is de bescherming van wilde katachtigen in hun natuurlijke leefgebied. Omdat er maar liefst 40 wilde kattensoorten zijn, is het teveel om ons voor hen allemaal structureel in te zetten. Vandaar dat onze focusdieren de cheeta, luipaard en leeuw zijn. Voor deze dieren voeren wij een actieve lobby en ondersteunen wij projecten die zich voor deze dieren inzetten.
Omdat alle wilde katten echter onder druk staan, wilden we al heel lang ook iets doen voor de overige, kleinere, kattensoorten. Ook deze dieren staan veelal onder grote druk maar zijn vaak veel minder bekend bij het grote publiek. Middels ons project ‘kleine kattensoort’ proberen wij o.a. via onze social media kanalen, meer bekendheid over die soort te genereren. En zullen wij gedurende een jaar ook financieel een project ondersteunen dat zich voor die kat inzet. In 2021 begonnen we met dit nieuwe project. In dat jaar stelden we de Manul (Pallas kat) centraal, in 2022 volgde de Vissende kat en in 2023 stond de Andes kat centraal.
In totaal konden we EUR 8700 overmaken voor de Andes kat naar Andean Cat Alliance (AGA) waarmee zij cameratraps kunnen kopen. Deze zijn van essentieel belang om meer te weten te komen over de Andes kat, een dier dat in zeer afgelegen gebied leeft waardoor cameratraps van essentieel belang zijn.
Iedereen die gedoneerd heeft, dank jullie wel! In januari 2024 zullen wij een eind update naar de gevers voor de Andes kat versturen. Indien u deze niet heeft ontvangen, en dat wel wilt, neem dan svp contact met ons op (info@stichtingspots.nl). Uiteraard blijven wij ook deze kat volgen en zullen wij regelmatig updates geven op onze social media kanalen.
Als je nog nooit van de Andes kat hebt gehoord, ben je niet de enige. Deze prachtige dieren zijn één van de zeldzaamste, meest ongrijpbare wilde katten ter wereld. Dit dier is slechts 10 keer ‘life’ waargenomen in de afgelopen 25 jaar en pas in 1997 werden ze voor het eerst gefotografeerd. Omdat ze ook nog eens in onherbergzaam en afgelegen gebieden leven, verspreid over vier landen, is het lastig om het dier grondig te bestuderen. Het weinige dat we weten komt vooral doordat het dier op cameratraps is vastgelegd. Dit zijn camera’s die op strategische plaatsen worden geplaatst; elk dier dat voorbij loopt, wordt vervolgens op foto vastgelegd.
Andes katten zijn onmiskenbaar schattig en ongeveer zo groot als een gemiddelde huiskat maar door hun dikke vacht (nodig in een extreme leefomgeving) en lange, geringde staart lijken ze groter. De staart is opmerkelijk want die neemt zo’n 65-75% van de hele lengte van het dier in beslag. De staart is van enorm belang voor de jacht en helpt bij het houden van evenwicht en behendigheid terwijl ze jagen in bergachtig, rotsachtig terrein.
Het leefgebied van de Andes kat is zeer gespecialiseerd; ze leven in de droge tot semi-aride gebieden hoog in het Andesgebergte. Het liefst leven ze boven de boomgrens tussen 3.000 en 4.000 meter; een habitat die meestal erg rotsachtig is. Juist omdat hun leefgebied zo specifiek is, is elke verandering daarin desastreus voor de Andes kat. Het specifieke leefgebied zorgt er ook voor dat ze op slechts enkele plaatsen kunnen leven. Wetenschappers gaan ervan uit dat de populatie Andes katten in twee groepen te verdelen zijn. De eerste groep leeft in de hooglanden van centraal Peru tot het noorden van Argentinië en Chili. De tweede groep leeft in de Argentijnse Patagonische steppe. Veel is nog onbekend bijvoorbeeld of er een relatie of gedeeltelijke uitwisseling is tussen deze groepen.
Op de IUCN rode lijst van bedreigde soorten staat de Andes kat geclassificeerd als endangered (bedreigd) en afnemend. Zoals al gezegd is de Andes kat één van de minst bekende katachtigen en is het daarom lastig om precieze aantallen te noemen. Men gaat uit van minder dan 1400 volwassen dieren die ook nog eens van elkaar gescheiden zijn.
Belangrijkste bedreiging is afname en/of aantasting van zijn leefgebied. Deze valt namelijk grotendeels samen met mijnbouw. Ook het versnipperde leefgebied maakt het dier kwetsbaar omdat populaties elkaar niet goed meer kunnen bereiken. Tot slot zorgt zijn specifieke dieet, veelal chinchilla’s, ervoor dat overleven een nog grotere uitdaging wordt.
4 landen in actie voor 1 van de meest zeldzaamste katten ter wereld
Met de giften die wij in 2023 voor de Andes kat ontvingen, ondersteunden wij de Andes Cat Alliance (Alianzo Gato Andino, AGA). Dit is een organisatie opgericht in 1999 door natuurbeschermingsprofessionals uit Argentinië, Bolivia, Chili en Peru; over deze vier landen strekt het leefgebied van de Andes kat zich uit. Gezamenlijk werken ze aan gecoördineerde acties voor het behoud van de Andes kat en zijn leefgebied. Samenwerking is zeker voor de Andes kat van essentieel belang want het is een van de minst bekende katachtigen met een specifiek, zeer verspreid, leefgebied.
Grofweg zijn de belangrijkste doelstellingen van AGA:
Met onze giften zullen cameratraps worden aangeschaft.
Voor meer informatie over AGA kunt u op hun website kijken. Ze hebben ook een Facebookpagina.
Op deze website hebben wij omschrijvingen gemaakt van alle wilde katten dus uiteraard ook over de Andes kat. Er is ook spreekbeurtmateriaal te downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
“Lions have basically gone functionally extinct under everybody’s nose, but nobody was
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl