Stichting SPOTS is een initiatief van Simone Eckhardt. Simone was jarenlang reisleidster en dit bracht haar ook in Afrika. In Kenia zag ze voor het eerst een cheeta moeder met vijf welpen in de vrije natuur. Een ontmoeting die haar leven zou veranderen. “Ik geloofde nooit in liefde op het eerste gezicht tot dat moment. Die cheeta moeder raakte me” zo verklaart Simone haar liefde voor de cheeta. Terplekke hoorde ze van de lokale gidsen dat het slecht gaat met dit snelste landdier ter wereld en dat het dier nu zelfs rent voor zijn leven. Leefden er 100 jaar geleden naar schatting meer dan 100.000 cheeta’s, nu zijn dat er nog maar maximaal 7100, wereldwijd.
Eenmaal terug in Nederland, besloot ze dat ze iets wilde doen voor de cheeta. Simone ging daarom op zoek naar een stichting die zich voor dit dier inzette om daar vrijwilligerswerk te doen. Zo’n stichting was er echter niet in Nederland. Het leidde uiteindelijk in 2004 tot de oprichting van SPOTS; in eerste instantie dus vooral gericht op de cheeta. Maar in de doelstelling van SPOTS werd opgenomen dat zij zich richt op alle wilde katachtigen. Inmiddels ligt de focus van de stichting niet meer alleen op de cheeta maar zijn ook de leeuw en luipaard opgenomen als focusdieren.
Tijdens 1 van haar werkbezoeken in Zuid-Afrika, ondervond Simone in welke mate luipaarden illegaal bejaagd en gedood worden. Dit leidde er in 2010 toe dat het luipaard werd opgenomen als focusdier, naast de cheeta. De leeuw volgde in 2011 toen er steeds meer geluiden kwamen over de sterk in aantallen afnemende leeuwen. Hoewel haar voorliefde ligt bij de cheeta, was het voor Simone onbestaanbaar dat er straks weleens een Afrika zou kunnen zijn zonder de Koning der dieren, de leeuw.
De focusdieren voor SPOTS zijn dus de cheeta, leeuw en luipaard. Maar alle katten gaan ons aan het hart. Vandaar dat we op onze website en social media ook actief aandacht vragen voor andere kattensoorten. En vanaf 2021 voeren we elk jaar actie voor een onbekendere kattensoort om zo ook iets te kunnen betekenen voor de kleinere en vaak onbekende kattensoorten.
Soms vragen mensen ons waarom wij niets doen voor de tijger. De reden is dat er al heel veel stichtingen zijn die zich voor dit dier inzetten, in Nederland bijvoorbeeld gedaan door het WNF. In onze ogen is het onzinnig om iets te doen voor een dier als dat al door anderen wordt gedaan. De cheeta, luipaard en leeuw daarentegen, worden door geen enkele stichting in Nederland actief gesteund en naar voren gebracht.
SPOTS is in 2004 opgericht. Met een glimlach denkt Simone terug aan die begintijd. “Ik was wat naïef. Dacht dat als ik zou gaan verkondigen dat de cheeta met uitsterven werd bedreigd, iedereen wel in actie zou komen”. De werkelijkheid was anders. Onbekend maakt onbemind dus de eerste stappen voor Simone lagen erin om SPOTS bekender te maken. “We hadden geen website en geen geld om er 1 te laten ontwerpen. Ik vroeg in december 2004 voor Kerst een boek ‘frontpage voor dummies’. En ontwierp vervolgens een website. Verre van professioneel maar je moet ergens beginnen. Toen die dan eindelijk klaar was, bleek hij niet te werken en kon ik opnieuw beginnen” aldus Simone. Jaren later bood het reclamebureau Just in Case Communicatie aan om een geheel nieuwe website te maken. Kosteloos.
SPOTS is intussen flink gegroeid; begonnen met alleen Simone, wordt zij nu ondersteund door een actief Bestuur en een team van 15 zeer betrokken vrijwilligers. Zij timmeren allemaal hard aan de weg middels voorlichting op evenementen, op scholen en in dierenparken. Maar helpen ook om SPOTS bekender te maken middels social media zoals Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Tumblr en Linkedin.
Ook de kerntaken van SPOTS zijn flink gegroeid. Zo lobbyt Simone intussen flink in politiek Den-Haag, iets dat nooit in haar ambitie lag. Dit zijn immers tijdrovende processen en feitelijk is SPOTS hiervoor te klein. Er zijn soms echter specifieke problemen die ‘onze’ dieren bedreigen. Denk aan de fokindustrie van leeuwen in Zuid-Afrika waardoor ook wilde leeuwen steeds vaker gestroopt worden. Of de illegale handel in cheeta’s waardoor veel dieren uit het wild worden geroofd. Of aan traditionele Chinese medicijnen (TCM) waarbij in een gedeelte wilde dieren worden gebruikt zoals luipaarden en leeuwen wat deze dieren bedreigt. Dat zijn problemen die alleen in de politiek opgelost kunnen worden. En die problemen worden door niemand in Nederland geadresseerd. Vandaar dat wij in 2018 besloten hebben dat wij die lobby dan maar moeten gaan voeren. En, daar zijn we trots op, niet zonder resultaat!
‘De cheeta is zich hiervan totaal niet bewust maar zij heeft mijn leven op zijn kop gezet. Het was een lange weg en het is nog steeds een lange weg. Wat het soms moeilijk maakt om door te zetten. Het slokt mijn privé leven op en het maakt me soms ook heel erg verdrietig als ik zie wat er allemaal gebeurt met de dieren waar ik van houd. Tegelijkertijd besef ik dat het zo heeft moeten zijn en dat de cheeta en ik voor altijd aan elkaar geklonken zullen zijn. Ik zou het niet anders willen. Als ik mijn leven dan toch ergens voor in het teken moet stellen, dan het liefst voor de mooiste dieren van de wereld”, aldus Simone.
Via deze link kunt u nog meer informatie over het ontstaan van SPOTS lezen.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Luipaarden staan bekend als allrounders; dieren die zich weten aan te passen
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl