De ocelot is een middelgrote katachtige van de neotropen (het tropische deel van de nieuwe wereld ofwel de Amerikaanse continenten) en is het meest verwant aan de margay. Van alle katachtigen van tropisch Amerika is de ocelot de meest succesvolle door het enorme aanpassingsvermogen in prooi en omgeving. Het is de grootste kat van de Leopardus-familie. In het Spaans wordt de ocelot ook wel Gato Onza of Manigordo genoemd. De Moche, een volk uit de Zuid-Amerikaanse oudheid, aanbad de ocelot en beeldde deze uit in hun kunstvoorwerpen. De ocelot behoort samen met de bergkat, Geoffroy’s kat, margay, nachtkat (kodkod), de oncilla en pampakat tot het geslacht Leopardus.
Leopardus pardalis.
De vacht van de ocelot is fijn en gelijkmatig van structuur.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Territoria worden gemarkeerd met urine en ook door poep op opvallende plaatsen. Er zijn veel afzonderlijke verschillende populaties.
De ocelot is meestal ‘s nachts actief en is zeer territoriaal. Het gebied wordt fel beschermd en grensgevechten eindigen soms als een van de twee tijdens een dispuut het leven laat. Hoewel de ocelot meestal alleen leeft, is het niet raar dat er overdag met een soortgenoot van hetzelfde geslacht in een dichtbegroeide boom wordt gerust. Sommige ocelotten hebben een favoriete wc-plaats.
De ocelot plant langzaam voort; eens in de twee jaar en heeft meestal maar één jong. Als het vrouwtje haar jong(en) verliest, paart ze wel kort daarna opnieuw. De vruchtbare periode van het vrouwtje duurt 7-10 dagen. Als de kittens worden geboren is de beharing dun. Vergeleken met andere katachtigen van deze grootte groeien de kittens vrij langzaam. Met ongeveer 3 maanden verlaten ze het hol.
Wijze van jagen:
Ocelotten jagen voornamelijk op de grond en de tijd waarop gejaagd wordt, is afhankelijk van de tijd waarop de prooi actief is. Ook verschilt de jachttijd per type gebied. Bijna alle prooidieren zijn kleiner dan de ocelot zelf. Uit onderzoek blijkt dat de ocelot prooien opspoort door hun geurspoor te volgen zoals een jachthond dit doet.
De ocelot staat zelf op het menu van de jaguar.
De ocelot is nog steeds vermeld op CITES Appendix I vanwege de grootschalige pelsjacht in het verleden. In de jaren ’60 en ’70 werden er ca. 200.000 per jaar(!) gedood voor hun bont.
De ocelot is bijna overal beschermd wat betekent dat in de meeste landen jacht op deze kat is verboden. Alleen in Peru is de jacht gereguleerd. Een deel van het gebied waar de ocelot voorkomt, is beschermd waaronder gebieden met grote levensvatbare populaties voor behoud op lange termijn.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de ocelot?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
SPOTS bestaat dit jaar 20 jaar. En gedurende het jaar staan we
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl