Net als de grootste kat ter wereld (tijger) leeft ook deze kleinste kattensoort in Azië. Bij de roestkat zijn alle lichaamsdelen in een normale verhouding maar fijn en klein. Zittend met de pootjes onder het lichaam gebogen, past deze kat in een halfje casino brood! De roestkat behoort samen met de Bengaalse kat, Sundalandkat, platkopkat en vissende kat tot het geslacht Prionailurus.
Prionailurus rubiginosus.
Bij de roestkat zijn alle lichaamsdelen in een normale verhouding maar alle lichaamsdelen zijn een stuk kleiner dan bij andere kleine kattensoorten. Tussen het mannetje en vrouwtje zijn geen opvallende verschillen in kleur of grootte.
Gebied & omgeving:
Hoogte: Maximaal 2.480 m.
Onbekend.
Tot nu toe is er nauwelijks iets bekend over het algemene gedrag van de roestkat behalve dan dat hun leven zich vooral afspeelt in de nachtelijke uren. Uit gevangenschap is bekend dat de roestkat een pittig karakter heeft. Kittens zijn ook op zeer jonge leeftijd zeer fel.
Ook over het voortplantingsgedrag van de roestkat is weinig bekend dan enkele zaken uit gevangenschap.
Wijze van jagen:
De roestkat is een nachtdier en jaagt op de grond hoewel het een goede klimmer is.
Lang werd gedacht dat de roestkat ook jacht maakte op (klein) pluimvee maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat dit niet het geval is. Het is een hardnekkig vooroordeel. Door samenwerking met lokale gemeenschappen kan worden toegelicht dat de roestkat in feite een bondgenoot van de lokale bevolking is doordat deze voornamelijk het onderstaande eet:
IUCN Rode Lijst: Near threatened (bijna bedreigd).
CITES Appendix: I
Dit betekent dat het om een diersoort gaat die met uitsterven wordt bedreigd. Handel in deze
diersoort is niet toegestaan (slechts in zeer uitzonderlijke gevallen).
Geschat aantal: onbekend.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de roestkat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
“Lions have basically gone functionally extinct under everybody’s nose, but nobody was
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl