De Borneo (bay) kat is een kleine kattensoort die alleen op het eiland Borneo (Azië) voorkomt. Er is ontzettend weinig bekend over dit dier. Het weinige dat we weten, komt voort uit foto’s genomen met cameravallen. Omdat de dichtbegroeide gebieden van Borneo moeilijk toegankelijk zijn, is onderzoek naar deze kat lastig. Na zijn ontdekking, werd het dier maar liefst 60 jaar niet meer gezien of vastgelegd op foto’s. Hierdoor dacht men zelfs enige tijd dat het dier helemaal niet bestond. De Ghost of the mountains (sneeuwluipaard) valt hierbij haast in het niet…
Het woord ‘bay’ (Borneo bay cat) verwijst naar de roodbruine kleur van zijn vacht wat hem duidelijk van andere katachtigen op Borneo onderscheidt. Door die kleur wordt hij soms ‘mini poema’ genoemd; een dier waar hij niet nauw aan verwant is. De Borneokat behoort samen met de Aziatische goudkat tot het geslacht Catopuma.
Catopuma badia (tot april 2017 Profelis badia ).
De Borneokat lijkt op foto’s vaak groot maar weegt toch maar zo’n 4 kilo. Het is een zeldzame kat met een slank lichaam en een opvallende lange staart.
In Indonesië wordt het dier ook wel eens kucing merah genoemd (de rode kat).
Een filmpje van de Borneo kat, vastgelegd op cameratrap, is hier te zien.
De Borneo kat leeft alleen op Borneo. Hij is daar op cameratraps vastgelegd op Kalimantan (Indonesië) en Maleisië (Saba en Sarawak). Of hij ook in Brunei leeft is onbekend.
Omgeving;
Hoogte:
De Borneo kat heeft een grote leefruimte nodig. Men denkt dat er drie katten per 100km2 leven (ter vergelijking; dat is ongeveer de oppervlakte van de stad Utrecht). Ze prefereren ook nog eens specifiek leefgebied (liefst bossen). Dit alles maakt hem gevoelig voor afname van leefgebied.
Het leefgebied van de Borneokat overlapt dat van andere kleine katachtigen.
Middels cameratraps heeft men kunnen vaststellen dat de Borneo kat zo’n 1,2 km per uur aflegt en dat is, aldus de onderzoekers, een van de grootste snelheden onder de katten. Ze geven als vergelijkingsmateriaal de nevelpanter die bekend staat om zijn snelle verplaatsing. Dit dier legt 0,9 kilometer in een uur af. Dit alles duidt, zo denken onderzoekers, op een groot leefgebied cq territorium.
Er is ontzettend weinig bekend over deze katachtige wat vooral wordt veroorzaakt doordat het dier leeft in afgelegen gebieden van Borneo. Het weinige dat we weten komt veelal van opnames genomen met cameratraps; in het echt wordt het dier zelden gezien. Lange tijd dacht men dat de Borneokat vooral in de nacht actief was. Maar cameratraps hebben laten zien dat het dier juist vooral overdag actief is. Op alle gemaakte foto’s is het dier alleen te zien. Men denkt dan ook dat het een solitair dier is.
Hoe deze kat zich verder gedraagt en wat het levenspatroon precies is, is tot op heden nog niet bekend.
Onbekend.
Voor zover bekend jaagt de Borneokat vanaf de grond.
Voor zover bekend:
Geen.
Small Wild Cat Conservation Foundation en Panthera’s Small Cats Program
Wil je een spreekbeurt over de Borneo kat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
“Lions have basically gone functionally extinct under everybody’s nose, but nobody was
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl